Menu

Elektrik üretme konusundaki son fikir: Uçan rüzgar türbini

türbin3
Elektrik 21. yüzyılın en temel malzemelerinden birisi ve Dünya’da bilim adamları sürekli olarak elektriği yeni ve daha gelişkin şekilde üretmenin yollarını arıyorlar. Mobil telefonlardan laptoplara kadar, yeni çıkan elektrikli arabaları da düşündüğünüzde hemen hemen herşey elektriğe ihtiyaç duyuyor. Şimdi ise yeni bir şirket ve yaratıcı bulduğumuz elektrik üretme metodları karşınıza geliyor. MIT ve Harvard kolejinden oluşan bir grup tarafından 2010 yılında kurulan Altaeros Enerji şirketi uçan bir rüzgar türbini geliştirdi. Testini başarılı bir şekilde yaptıktan sonra firmanın çalışanları gelecekte oldukça popüler bir elektrik üretme yöntemi olacağına kesin gözüyle bakıyorlar. Sizin de bu projeyi beğenmeniz uzun sürmeyecek bize göre.

Atmosferin üst tabakalarındaki hava hareketleri aşağıdakilere kıyasla çok daha güçlü. Altaeros Enerji’deki ekip bunu avantajlarına kullanarak böyle bir teklifle gelmişler. Fikir helyum dolu balonlar ile rüzgar türbinini normal rüzgar türbinlerinden çok daha fazla yükseğe kaldırmak. İdeal olarak hava akımının en güçlü olduğu yüksekliği kastediyoruz. Hemen aklınıza e peki rüzgar türbinini nasıl sabitleyecekler sorusu geliyor öyle değil mi?
türbin1
Aslında bu çok geçerli bir soru ve şirket bu soruyla çoktan ilgilenmiş. Hava türbini elektriği de yeryüzüne aktaracak olan çok güçlü kablolarla yerinde tutulacak.

Projenin mucidi Ben Glass’a göre yıllar boyunca rüzgar türbinleri vinçler ve kuleler vasıtasıyla yerden birkaç on metre yükseğe yerleştirilmiş ve burada rüzgar çok da iyi değil. Halbuki daha yüksekte 5 kat daha güçlü hava akımları mevcut. Ayrıca kurmak için öyle çok zamana da ihtiyaç duyulmuyor. Balonu şişirin ve elektriği alın.
türbin2
Ekip prototipi üretip testini gerçekleştirmiş bile.

10 metre büyüklüğündeki prototip Limestone Maine’de test edilmiş. Yerden 100 metre yüksekliğe çıkarılan icat başarılı bir şekilde elektriği ürettikten sonra bir döngü içerisinde tekrar indirilmiş. Basın bildirisine göre prototip normal rüzgar türbininden iki kat daha fazla elektrik üretmiş. Bu tip türbinin bazı bariz avantajları arasında çok az ses çıkarması, çok büyük bir toprak parçasına gereksinim duymaması, her yerde kullanılabilmesi ve minimum bakım gerektirmesiymiş.

Ancak bu icadın kuşlara ve diğer hava taşıtlarına etkisi üzerinde düşünülüyor. Bizce ticari olarak başarı yakalayabilirse mükemmel bir fikir olabilir. Bakalım gelecek ne gösterecek.

https://www.youtube.com/watch?v=rsHUALU–Wc

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *