Menu

Microsoft firması neden sunucularını okyanusa atıyor. Merak ediyorsanız okuyun.

screen_shot_2016-02-01_at_12.03.21_pm
Bir bilgisayarı sualtına sokmak çok iyi bir fikir değildir. Ancak Microsoft firmasıysanız birkaç devasa sunucuyu denize gömmek çok parlak bir fikre dönüşebilir.

İnternetin üzerinde işlendiği veri merkezleri (datacenter) ve binaları çok muazzam enerji tüketiyor. Bu enerjinin büyük bir kısmı sunucuları çalıştırmak için kullanılsa da neredeyse yarısı bu sunucuları soğuk ve iyi bir şekilde muhafaza edebilmek için harcanıyor. Sunucular aşırı ısınmazsa internet genelde çalıştığı gibi normal ve verimli bir şekilde çalışmaya devam edebilir.

Bugüne kadar veri merkezlerini soğuk ülkelerde kurmaktan tutun da, sunucuların içerisine sıvı soğutucu çantalar koymaya kadar birçok değişik metod denendi. Ancak Microsoft bu konuda yeni bir fikirle geldi: sunucuları derin okyanusa atmak, buradaki deniz altındaki soğuk su sunucuları yedi gün yirmidört saat soğuk şekilde tutacak ve yüzeydeki mevsimsel değişimlerden etkilenmeyecekti.

Natick projesi adı verilen proje şu an hala araştırma safhasında, ancak Microsoft geçen yıl başarılı bir test yapabilmiş. Sunucuları Leona Philpot adı verilen bir gemi ile birkaç ay suyun altında tutmuşlar. Test pasifik sahilinin 1 km açığında gerçekleştirilmiş.

Fikir aslında sunucuların 10 yıl kadar insan etkisi olmadan kendi kendine çalışabileceği üzerine kurulmuş. Soğuk bir yer olmasının dışında okyanusların bazı başka avantajları da mevcut. 3.5 milyar insan okyanus sahilinden 200 km mesafede yaşıyor, bu da denizdeki veri merkezlerini çok sayıdaki insanları internete bağlamak için ideal yerler yapıyor.

Ayrıca oldukça hızlı hayata geçirilebiliyor. Microsoft’a göre sunucu taşıyan gemiler üç ay gibi kısa bir sürede yerleştirilebiliyor.

Aşağıda bu projenin videosunu seyredebilirsiniz:

Yorumlar

yorum