Menu

Yerçekimi gücüyle çalışan lamba. Bataryası, elektrik yada güneş enerjisi bile olmadan ışık veriyor.

gravitylight
Pek çoğumuz için bir düğmeye basarak evimizi aydınlatmak oldukça sıradan bir gerçektir. Hiç üzerinde düşünmesek bile Dünyada 1 milyar kişi evinde elektrik olmadan yaşıyor. Bu da pek çok insanın hava karardıktan sonra çalışmak yada yemek yapmak aydınlatma için tehlikeli olan kerosen yada gaz lambasını kullandığını gösteriyor.

Ancak İngiltere’den bir grup mühendis YerçekimiLambası adını verdikleri bir cihaz geliştirdiler, ve bu cihaz basitçe yerçekimi gücü ile çalışıyor.

Aslında kurgu basit, tüm sistem bir çekçek gibi çalışıyor. Yapmanız gereken şey kablonun bir ucuna 12 kglık bir ağırlık asmak (bu bir kum torbası, kaya yada herhangi başka birşey olabilir) ve bu ağırlığı çekerek kaldırmak.

Yerçekimi kuvveti sayesinde ağırlık yavaşça yere doğru alçalıyor ve potansiyel enerjisini kinetik enerjiye dönüştürüyor. Bu kinetik enerji polimer vitesleri çevirerek lambayı yakacak kadar elektrik üretiyor. Ağırlık yere eriştikten sonra ışık sönüyor ve aynı işlemi tekrar yapmanız gerekiyor. Her bir kaldırış yaklaşık ne kadar yükseğe kaldırdığınıza bağlı olarak 20 ila 30 dakika arasında ışık veriyor.

Ekip YerçekimiIşığı’nı topluluk fonlama yöntemi ile geliştirmeye çalışıyor. 199000 dolar toplamayı hedefliyorlar, ev amaçları ışığı daha parlak, daha uzun süre çalışır ve daha kolay kullanılır yapmak.

Işık 10 dolara mal olacak. Bu kerosen lampadan oldukça ucuz ve hiçbir yangın riski yada karsinojen içermiyor.

YerçekimiLambası Kenya’dan başlayarak gelişmekte olan ülkelerdeki ailelere pazarlanacak, ekip lambaları Kenya’ya satarak orada iş imkanları oluşturmayı da hedefliyor.

Tabii ki yerçekiminin en güzel tarafı bedava olması. Yani ilk yatırımı yaptıktan sonra lambanın çalışmasının hiçbir maliyeti yok. Hatta ağırığı kaldırıp indirerek forma da sokuyormuş, öyle söyleniliyor.

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *