William, İngiliz vatandaşı, her gün tarihi 2005 zannederek uyanıyor ve 90 dakikadan sonrasını da hatırlayamıyor
Memento filmini seyredenleriniz bu filmden hatırlayacaktır, Leonard karakteri beynindeki bir hasardan dolayı kısa süreli hafızasını kullanamıyor ve bu nedenle vücuduna yaptığı dövmelerden her sabah yeniden hayatını öğreniyordu. Neurocase‘de anlatıldığına göre buna çok benzer bir olay gerçekte de yaşanmış. 10 yıl önce bir diş hekiminde aldığı anestezik uyuşturucudan sonra sadece 90 dakikaya kadar olan şeyleri hatırlayabiliyor.
Hatta bu adam her uyandığında tarihi 14 Mart 2005 zannediyor. Bütün bu olayların başladığı tarih yani. Otuzsekiz yaşındaki William O. lokal anestezi uygulanacak bir diş operasyonuna gitmişti bu tarihte. Diş hekimiyle işi bittiğinde beyni de sanki boşalmıştı. Yaşadığı durum o kadar sıradışı ki araştırmacılar bu durumun bilime yeni bir olay olduğunu söylediler.
Leicester Üniversitesi’nde bu olayı inceleyen araştırmacılardan biri olan Dr. Gerald Burgess’e göre bu adamın başına gelen şeye benzer bir olayı bilim adamları ne görmüşler, ne de duymuşlar.
Hafıza kaybına kadar William İngiliz silahlı kuvvetlerinin sağlıklı ve güçlü bir üyesiymiş. Herhangi bir psikiyatrik problemi olmadığı gibi ailesinde de herhangi bir zihinsel rahatsızlık daha önce görülmemiş 14 Mart’da saat 1:40’da diş doktorunun sehpasına oturmuş ve kanal tedavi çalışması yapılmış. İşlem bittikten sonra adam ayağa kalkamamış ve boş boş doktoru seyretmiş. Saat 5’e kadar durumunda bir değişiklik olmadığı için hastahaneye kaldırmışlar.
Hastahaneye yattığından sonraki ilk bir ay içerisinde yeni şeyleri sadece 10 dakika kadar hatırlıyabiliyormuş ve ardından hafızasından bu olaylar siliniyormuş. Karakteri hiç değişmemiş ve kendisinin kim olduğunu ve bu tedaviye kadar olan tüm olayları çok net bir şekilde hatırlıyabiliyormuş. Zamanla episodik kısa dönem hafızası yavaş yavaş gelişmiş fakat bu gün sadece 90 dakikalık olayları hatırlıyabiliyor. Ve hala her gün uyandığında o günü 2005 sanıp, dişçiye gitmesi gerektiğini düşünüyor.
William’ın bu durumuna anterograde amnesia deniyor, ve beynin öğrenme ve hafıza ile ilgili bölümü olan hippokampüs hasar alırsa gerçekleşiyor. Önce William’ın diş doktorunun lokal anestezide kullandığı narkoza allerjisi olduğu ve bunun nörolojik bir hasar oluşturduğu da düşünülmüş, fakat beynin taramasında herhangi bir görünür anormalliğe rastlanmamış.
Genelde diğer amnezi türleri hastaların yaşadığı travmatik bir olaydan sonra görünürken, William’ın başına hiçbir travmatik olay da gelmemiş, ve duygusal açıdan sağlıklıymış.
Diğer bir açıklaması da protein sentezindeki bir bozukluk olabilirmiş, bu sentez sinir hücresi bağlantılarının yeniden yapılandırılmasında kullanılıyor. Sinir hücrelerinin yapılandırılması yapılamazsa yaşanan anılar toparlanıp tekrar hatırlanmak için bir yere kaldırılamaz. Ve bu yeniden yapılandırma işlemi de 90 dakika sürüyor.