Menu

Aldığı beyin hasarı adamı matematiksel dehaya dönüştürdü

Jason-Padgett
2002 yılıjnda ölümcül bir saldırıya uğrayan Jason Padgett şu an Dünya’yı geometrik bir mercekten görüyor. Yeni bir araştırmaya göre bu yetenek hepimizin beyninde bir yerlerde saklı olabilir.

İyileşirken bir anda farketti ki Dünya’yı artık farklı bir şekilde görüyordu. Bilgisayar ekranındaki pixeller gibiydi ve birbirinden farklı çerçeveler içerisinde birbirine birer çizgiyle bağlı şekildeydi.

Bunun dışında baktığı her yerde geometrik şekiller görmeye başladı. Bu gördüğü geometrik şekilleri ne olduklarını anlamadan çizmeye başladı. Bir gün bir alışveriş merkezinde bir fizikçi görene kadar bunların ne olduğunu bilmiyordu, ancak ondan sonra pi sayısı gibi çok karmaşık kavramları çizdiğini öğrendi.
pi
Görünen oydu ki beyninde oluşan hasar Dünya’nın ona matematiksel yapısıyla görünmesini sağlamıştı.

Bir hastalık yada yaralanma sonucu elde edilen alışılmadık yeteneğe doktorlar Savant Sendromu adını veriyorlar. Oldukça nadir görülüyor çünkü tarih boyunca yaklaşık 15 kişide görülmüş. Ancak Padgett gibi matematiksel bir yetenek edinildiği görülmemiş.

Bunun dışında kendisinde synestezi de var ki bu bir hissin bir diğeri ile içiçe geçmesiyle oluşuyor. Matematik formüllerini geometrik figürler olarak algılıyor.

Bu sıradışı yetenekler tarafından etkilenmiş bir şekilde nöro-bilim adamları Padgett’in beyni ile ilgili çalışmalar yapmaya başladılar. Şu an onun beyninin hangi kısmının değişerek bu yeteneği kazandırdığını çözdüklerini düşünüyorlar.

MRI ve bazı başka teknolojiler kullanarak buldular ki Padgett’in parietal korteksi bu yeni yeteneklere neden olmuş. Parietal korteks kafanın üst kısmının arkasında kalan ve farklı duyulardan gelen bilgilerin birbirine entegre olduğu nokta.

Ancak bu değişikliğe ne neden oluyor?

Başka bir çalışmada, Berit Brogaard, Miami üniversitesinde bir profösör, Padgett’i incelemiş ve göstermiştir ki beyindeki nöronlar öldüklerinde bazı kimyasallar salgılayarak etraflarındaki alanlardaki beyin aktivitelerini artırıyorlar. Artan bu aktivite genelde zamanla azalıyor ancak bazı yapısal değişikliklere neden olarak bu aktivite artışının kalıcı olmasını da sağlayabiliyorlar, Padgett’in durumunda olduğu gibi.

Sonuç olarak eğer doğru şekilde uyarılırsa tüm insanların beyinleri geçici bile olsa Dünya’yı Padgett’in gördüğü gibi matematiksel olarak görebilirler.

Ancak hemen gaza gelip beynimizi elektrikle şoklayarak matematiksel uçuşa geçmeden önce belirtelim ki bu edinilen yeteneklerin karşılığında yan etkileri var mı yok mu bilemiyoruz. Padgett’in durumunda post-travma stres bozukluğu ve obsesif-saplantısal bozukluk görülmüş.

Aşağıdaki resimlere tıklayarak Jason Padgett’in çizdiği resimleri tam ekran olarak seyredebilirsiniz.

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *