Menu

4200 yıllık iskelette göğüs kanseri tespit edildi.

Mısır’daki 6. firavun hanedanlığı döneminde yaşayan bir yetişkin kadından kalan 4200 yıllık bir iskelette Dünya’da şimdiye kadar bulunmuş en eski göğüs kanseri vakasının kanıtları tespit edildi.
Top vertebrae
Araştırma metastas evresine geçmiş bir göğüs kanserinin yarattığı hasara dair ipuçları verdi. Kemiklerde sıradışı bir erime vardı. Ülkenin en güneyindeki kasaba olan Elephantine’deki bir aristokrat olan Mısırlı kadının kalıntıları Qubbet el-Hawa adı verilen Aswan’ın batısındaki ve Mısır’ın güneyinde kalan bir bölgedeki mezar kazısında ortaya çıkarıldı.

Kanser günümüzün en önde giden ölüm nedenleri arasında. Diğer hastalıklarla karşılaştırıldığında arkeolojik kayıtlarda kansere rastlamak oldukça güç. Bu nedenle çoğu insan kanserin modern yaşam koşulları ve daha uzun yaşamın sonucu olan modern bir çağ hastalığı olduğunu düşünüyor. Bu yeni bulgu ise bu görüşün doğru olmadığını ortaya koyan kanıtlara bir ek. Kanser eski çağlarda nadir görülen bir hastalık değildi, sadece insanlar kanseri geliştirecek kadar uzun yaşamıyorlardı.

Geçen sene yayınlanan bir araştırmaya göre, Durham üniversiteisnden Michaela Binder başkanlığındaki bir ekibin 25 ila 35 yaş arasındaki genç bir adamın milattan önce 1200 yılından kalan gövdesinde buldukları olan metastas evresindeki karsinoma bu anlamda elimizdeki kanıtlardan bir diğeri.
MID femoral head
İskeleti 2013 yılında Sudan’ın güneyindeki Amara West’de bir eski mezarda bulunmuştu. Vertebrasında, göğüs kafesinde, sternum ve, köprücük kemiklerinde birçok lezyonlar tespit edilmişti. Yukardaki resim femoral kafadaki değişimi gösteriyor.

Ekip myeloma’dan mantar enfeksiyonlarına kadar birçok hastalık tespit etti. Radyografik, mikroskopik ve elektron mikroskobuyla görüntülemeler sonucunda bunun metastas evresindeki bir karsinoma ile bilinmeyen bir yumuşak doku kanserinin birlikte olduğuna karar verdiler. Modern çağda bile birinci kemik kanseri oldukça nadir görülse de, metastaz sonucunda kanser hücrelerinin kemik dokusunda yayılması oldukça sık rastlanılan bir durum.

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *