Plüton’a doğru yol alan uzay gemisi, bu gezegeni 85 yıl önce henüz 19 yaşındayken keşfeden Clyde Tombaugh’un küllerini de götürüyor
Plüton 19 Şubat 1930 yılında işe yeni başlayan bir çalışan olan Clyde Tombaugh tarafından Lowell gözlemevinde keşfedilmişti. Clyde’ın yeni işindeki ilk görevi gökyüzünün aynı bölgesinin çeşitli zamanda çekilmiş resimlerini hızlıca kaydırarak hareket eden gök cisimlerini tespit etmekti. Clyde bir ışık parlaması olarak bu şekilde Plüton ‘u tespit etmişti.
Gözlemevine ismini veren Percival Lowell aslında gezegenin varlığını 15 yıl öncesinden tahmin etmişti. Bilim adamı Uranüs’ün Dünya çevresindeki 84 yıllık yörüngesinde normal davranmadığını görmüş ve daha sonra Neptün’ün keşfiyle bu anormalliğin sebebinin Neptün olduğu düşünülmüştü. Ancak 1915’de yayınladığı makalede Lowell başka bir gök cismi daha olması gerektiğini vurgulamış ve bu gök cisminin olmasının muhtemel olduğu iki lokasyonu da tarif etmişti. Taa ki ölümünden 14 yıl sonra kendi adını verdiği gözlemevinde çalışan bir yeni yetme bu gezegeni keşfedene kadar bu buluş tamamiyle kağıt üzerinde kaldı. Plüton o kadar soluk renktedir ki onu görmek bir mum ışığını 600 km uzaklıktan tespit etmeye benziyor.
Ardından Milan’daki Brera gözlemevi gezegenin en güzel iki resmini çekti. Gezegenin soluk rengi bu gezegenin katı maddeden oluştuğunu gösteriyordu.
Plüton’a isim verilirken kaşiflerinin isimleri yerine gezegenler için kullanılan bir gelenek yani mitolojiden isimler verme tercih edildi. Atlas, Prometheus ve Pluto ‘dan Pluto seçildi. Türkçesi de Plüton’dur.
Bugün bu gezegene çok yakından geçecek olan uzay aracı ise 1930 yılında bu gezegeni keşfeden Clyde Tombaugh’un küllerini yanında götürüyor. Ve bugün yani 14 Temmuz 2015’de en yakın geçişini yapacak.