Menu

Bin yıl önceki bu süpernova patlamasından İbni Sina kitabında bahsetmiş.

sn_1006_with_stars.jpg__800x600_q85_crop
Milattan sonra 1006 yılında gökyüzünde yeni bir yıldız peydah oldu. Bu yıldız ortadoğu, avrupa, asya ve belki de kuzey amerika’dan görülebiliyordu. Bu parıldayan gökcismi o dönemdeki bazı bilim adamları tarafından kaydedildi.

Almanya’daki Friedrich Schiller üniversitesinde astrofizikçi olan Ralph Neuhauser eski arapça dökümanlarda bu süpernovaya rastladı.

Bay Neuhauser’a göre bu dökümanları yazan isim bizlere oldukça tanıdık gelecek biri. İbni Sina, Kitab al-Shifa adındaki bilim ve felsefe kitabında tanımladığı gökcisminin SN 1006 adı verilen süpernova patlaması olduğunu, önceden düşünüldüğünün aksine bir göktaşından bahsetmediğini öne sürüyor.

Kitabın bir bölümünde 3 ay boyunca gökyüzünde parlayan gök cisminden bahsediliyor. Başlangıçta karanlığa çalan yeşilimsi bir renkte ardından parıltılar saçan bu gök cismi ardından beyazlaşıp soluklaşmış.

İbni Sina'nın Şifa Kitabında bu süpernova'ya dair anlattıkları

İbni Sina’nın Şifa Kitabında bu süpernova’ya dair anlattıkları


Bu, araştırmayı yapan bilim adamının eski eserlerde aynı süpernovaya dair ilk bulgusu değil. Daha önce 17 Nisan 1006’yılında yapılan İbni Sina’nın bahsettiği tarihten bir buçuk hafta öncesine dair tarihçi Al-Yamani’nin yazılarını keşfetmiş. Bu yazılarda Al-Yamani bu gökcisminin pozisyon, parlaklık ve rengini tanımlıyormuş.

İbni Sina’nın tasviri ise daha önceki bilgiye ek olarak yeni bilgiler sunuyor. Süpernovanın renk evrimini anlatıyor.

Renk bilgisini kullanarak bilim adamları bu süpernova’yı sınıflandırmayı düşünüyorlar. Şu anki düşünceleri bu süpernova bir Ia patlaması idi, ve ikiz yıldız sistemindeki bir yıldızın beyaz cüceye dönüşmesi, ve ardından yanındaki yıldızın malzemesini emerek patlaması şeklinde olmuştu.

Ancak bazı astrofizikçiler SN 1006’nın tipik bir Ia olmadığı görüşünde. Düşüncelerine göre iki beyaz cüceden kaynaklanmış bu patlama.

Biz bu haberi burada gördük.

Yorumlar

yorum