Menu

Nefes Almadan Yaşamayı Sağlayan Oksijen Partikülü İcat Edildi

Injectable-oxygen
Nefes Almadan Yaşamayı Sağlayan Oksijen Partikülü İcat Edildi

Boston Çocuk Hastanesi’inden bir grup bilim adamı, son yılların en büyük medikal buluşlarından birine imza attı.

Bilim adamları, kişinin kan akışına enjekte edilebilen ve kana çok hızlı bir biçimde oksijen verebilen bir mikro-partikül geliştirdiler. Bu, nefes alma yetisi engellendiği, hatta durduğu takdirde bile işe yarayabilecek.

Bu buluşun her yıl milyonlarca insanı kurtarabileceği öne sürülüyor. Mikro-partiküller, nefes alma durduktan 30 dakika sonrasına kadar bir objeyi canlı tutabiliyor. Bu, hastanın damarlarına yapılan bir enjeksiyon ile meydana geliyor. Enjekte edildikten sonra mikro-partiküller kana neredeyse normal seviyelere kadar oksijen verebiliyor. Bunun da sayısız potansiyel kullanım alanı var; zira oksijene ihtiyaç duyulan anlarda yaşam ortamı sağlıyor. Medikal personel için bu süre, kalp krizi riskini azaltmak ve kalıcı beyin hasarını engellemek için ideal bir süre.

Araştırmayı başlatan Dr. John Kheir, Boston Çocuk Hastanesi’nin kardiyoloji departmanında çalışıyor. Bu ilacın ilhamını 2006 yılında, ileri seviye zattüre teşhisi ile yoğun bakımda yatan bir kız hastadan aldı. Zamanında kızın bir nefes alma tüpü yoktu, aynı zamanda akciğer kanaması geçiriyordu. Bu, akciğerlerinin kanla dolmaya başladığı anlamına geliyor. Sonrasında kalp krizi geçirmeye başladı ve doktorların, hastanın akciğerinde bulunan kanı dışarı pompalaması ve nefes almasını sağlaması yaklaşık 25 dakika sürdü. Buna rağmen hasta, oksijen yetmezliğinden beyin hasarı geçirdi ve nihayetinde de hayatını kaybetti.

Mikro-partikül Bileşenleri

Mikro-parçacıklar, lipid katmanları ile kaplı oksijen gazından oluşuyor. Lipid, enerji depolayabilen ve bir hücre zarı görevi gören, doğal bir molekül. Lipidler balmumu, vitamin ya da yağdan elde edilebiliyor.

Bu mikro-partiküller, 2 ila 4 mikrometre uzunluğunda ve alyuvarların 3 ila 4 katına kadar oksijen içeriği taşıyabiliyor. Geçmişte araştırmacılar, ilk testlerin gaz embolismine yol açmasından dolayı deneylerinde oldukça zorlanıyordu. Şimdi ise bu bileşenleri daha küçük, deforme edilebilir partiküller haline getirerek sorunu çözdüler.

Potansiyel Kullanım Alanları

Medikal: Partiküller, hastalarda akciğer yetmezliği ya da inflamasyonu meydana gelmesi durumunda nefes alışverişi sağlayarak ölüm riskini azaltabilir.

Askeri: İhtiyaç durumunda 20 dakikadan fazla suyun altında kalabilen özel kuvvetler düşünsenize. Ya da yüz maskesi olmadığında zehirli gazlardan korunabilme? Askeriyenin de bu medikal gelişmeden yararlanabileceği pek çok alan var.

Özel sektör: Boğulma riski gerçek bir tehlike arz ettiğinde bu partiküller pek çok farklı alanda kurtarıcı olarak kullanılabilir. Derin denizlerde çalışan kurtarma ekipleri, kurtarma öncesi partikülleri kendilerine enjekte edebilir, sualtı kaynakçıları da aynı şekilde hava kaybı durumunda bu partiküllerden yararlanabilir.

Kaynak

Biz bu haberi burada gördük

Yorumlar

yorum