Menu

Avustralyalı bilim adamları zamanda yolculuğu kuantum parçacıkları ile taklit ettiler

Queensland Üniversitesinden bilim adamları fotonları (minik ışık parçacığı) kullanarak quantum parçacıklarının zamanda yolculuğunu taklit etti.

“Kapalı zamansal eğrilerin deneysel simülasyonu” başlıklı araştırmaları Doğa İletişimi dergisinin son sayısında yayınlandı.
time_travel
Büyükbaba paradoksuna göre eğer bir zaman yolcusu zamanda geçmişe giderek büyükbabasının büyükannesiyle karşılaşmasını yanlışlıkla engellerse, kendi doğuşunu engellemiş olur. Kendisi hiç doğmamış olduğunda ise zamanda geriye gidemeyeceğinden bu engellemeyi yapamaz. Yani paradoks bu işte.

Paradokslar genelde Einstein’in Görecelik Teorisinden kaynaklanıyor, ve Gödel metriği ile çözümlenebiliyor.

Görecelik nasıl çalışır

Einstein’in görecelik teorisi aslında iki parçadan oluşur. Genel görecelik ve özel görecelik.

Özel göreceliğe göre zaman ve uzay aynı şeyin farklı boyutlarıdır, ve uzay-zaman devamlılığı diye adlandırılır, ve zaman sizin uzayda ne kadar hızlı hareket ettiğinize göre başka bir şeye göre baktığınızda yavaşlayıp hızlanabilir.

Yerçekimi kuvveti ayrıca zamanı bükebilir, ve Einstein’in genel görecelik teorisine göre zamanda geriye yolculuk uzay-zaman yolunu takip ederek sizi başladığınız noktaya ancak evvelki bir zamana geri getiren kapalı bir zaman çizgisinde mümkündür.

1991 yılında kuantum mekaniğinin Einstein’in görecelik teorisindeki bu paradokslardan kaçınabileceği düşünülmüştü, çünkü kuantum parçacıkları hemen hemen bildiğimiz fizik kurallarından bağımsız ve farklı davranış gösteriyordu.

Queensland Üniversitesi Matematik departmanında PhD öğrencisi olan Martin Ringbauer’e göre “Zamanda yolculuk sorusu şu ana kadarki en başarılı ve birbiriyle uyumsuz iki teorinin birbiriyle etkileşimini içeriyor. Einstein’in genel görecelik teorisi ile kuantum mekaniği.”

“Einstein’in teorisi evreni geniş ölçekte yıldız ve galaksilerle açıklıyor, kuantum mekaniği ise atom ve moleküller boyutunda mükemmel açıklamalar sunuyor.”

Zamanda yolculuğun simülasyonu

Bilim adamları birbiriyle etkileşim gösteren iki fotonu iki değişik durumda simüle ettiler.

Birinci durumda birinci foton solucan deliğinden geçerek geçmişteki kendisiyle etkileşim kurdu.

İkinci durumda ise normal uzay-zamanda hareket eden bir foton kapalı zamançizgi eğiminde tutsak edilen bir fotonla etkileşime geçti.

Makalenin yazarlarından Profösör Timothy Ralph’e göre araştırmaları doğanın teorilerin tahmin ettiği şekilde değil de neden farklı davrandığına ışık tutabilecek.

Çok küçük kuantum parçacıkları ile zamanda yolculuğu simüle etmek mümkün olabilse de, bu daha büyük parçacıklar ve parçacık grubu olan atomlar için mümkün olmayabilir.

Kaynak

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *