Menu

Karıncalar hastalanınca ilaç kullanıyor. Finlandiya’lı bilim adamlarının keşfi.

ant
Aslında kendileri için bir zehir olan Hidrojen Peroksit maddesini karıncalar mantar enfeksiyonuna karşı tek umut olarak kullanıyorlar.

Büyük ve yoğun sosyal böcek kolonileri olan karınca ve arılar parazit enfeksiyonları ve mantar hastalıklarına karşı oldukça zayıflar. Bu hastalığa karşı yapabilecekleri şeylerden bir tanesi diğer durumlarda zararlı olan bir maddeyi yutmak.

Finlandiya’daki Helsinki Üniversitesi’nden Nick Bos ve arkadaşları karıncaların sadece ve sadece tehlikeli bir mantar hastalığına tutulduklarında Hidrojen Peroksit yediklerini bulmuş. Ve bu yaşama şanslarını artırıyor.

İlk olarak ekip hidrojen peroksidin karıncalara normalde zararlı olduğunu göstermiş. İki gruptaki karıncalara iki değişik yiyecek sunulmuş. Bal temelli bir seçenek ile hidrojen peroksit karıştırılmış öbürü.

Hidrojen peroksit verilen karıncaların yüzde 20’si ölmüş. Normal gruptakilerden ise sadece yüzde 5 kayıp yaşanmış.

Mantar hastalığı Beauveria Bassiana’dan etkilenen mantarlarda aynı şeyi denediklerinde ise tam tersini görmüşler. Normal yemek yiyenlerin yüzde 60’ı ölürken hidrojen peroksitliyi yiyenlerin yüzde 45’i hayatını kaybetmiş.

Uygun Doz
Karıncalara seçenek sunduklarında ise, sağlıklı karıncaların hidrojen peroksit karıştırılmış balı yemediklerini keşfetmişler. Sadece mantar hastalığından muzdarip olanlar bu baldan yemişler, ve de dozlarını çok dikkatli belirlemişler.

Toksik olan solüsyon zayıfken karıncalar temiz ve hidrojen peroksitli yemekten eşit miktarlarda yemiş, ancak daha güçlü solüsyon sunulduğunda hidrojen peroksitli baldan dörtte bir oranında yemişler.

“Karıncaların hasta olup olmadıklarını kendileri nasıl anladığını bilmiyoruz. Ancak net olan bir şey var ki hastalanınca davranışları değişiyor.” diyor Nick Bos. Karıncalar ölüm yakınlaşınca yuvadan uzaklaşıyorlar, yani bir şekilde hasta olduklarını bilmeliler.

İsveç’deki Lund Üniversitesi’nden Jessica Abbott‘a göre bu kendi kendine ilaç kullanımının güzel bir kanıtı. “Araştırmacılar karıncaların hastayken bilerek hidrojen peroksit yediklerini gösterdiler, ve bunu yaparak yaşama şanslarını arttırıyorlar.”

Doğada karıncalar hidrojen peroksidi çürüyen ölü karıncalardan ya da yaprak bitlerinden temin ediyorlar. Karınca kolonisinde yüzbinlerce birey bulunuyor. Bu bireylerin yaşama yüzdesindeki küçük bir farklılık bile koloninin tümü için düşünüldüğünde çok fark yaratıyor.

Londra’daki Queen Mary Üniversitesi’nden David Baracchi‘nin söylediğine göre böcek kolonileri yuvalarındaki yüksek nem ve sıcaklık yüzünden, ayrıca yüksek yoğunlukta yaşamaları ve düşün genetik farklılıkları ile bu tarz patojenlere karşı çok zayıflar. Bu nedenle her biri kendine özgü yöntemler geliştiriyor. Bu yılın başında Baracchi ve ekibi yabanarılarının parazitlerle savaşmak için çiçeklerden nikotin topladığını göstermişti.

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *