Menu

Kargalardaki analojik akıl yürütme yeteneği! Bugüne kadar sadece insanlarda var sanıyorduk. Videoyu seyredin.

Game of thrones dizisinde neden kargaların mesaj göndermede kullanıldığını daha iyi açıklıyor bu. Current Biology dergisinde bu hafta yayınlanan bir çalışmaya göre kargalar daha yüksek seviyede sadece insanlar ve bazı maymunların çözebildiği yüksek seviyeli ilişkisel bağlantılı problemleri de çözebiliyorlar.
aragon-dan-the-three-eyed-crow
Analojik akıl yürütme bir zamanlar sadece insanlara özgü diye biliniyordu. Bu özellik yaratıcı problem çözme ve bilimsel keşfin temelinde var. Ancak bunu nasıl sınarsınız? Önceki çalışmalarda kullanılan metod örneği-ilişkisel-eşleme metoduydu. Bu metod aslında anolojinin özünü ölçer. Eğer elinizdeki örnek AA ise BB’yi seçmek doğru olacaktır. Eğer örnek CD ise EF yi seçmek daha mantıklı. Örnek hiçbir zaman seçimle aynı olmaz. Deneyler sonucunda sadece maymunların bu metodu öğrenebildiği saptandı.

Ve şimdi Iowa Üniversitesinden Edward Wasserman liderliğinde bir ekip bunu maymunlar dışında bir canlının yapıp yapamayacağını araştırdı. Ve kargalarda, spesifik olarak Corvus cornix latince adıyla bilinen kapüşonlu kargada bu deneyi yaptılar. Kargaları seçme nedenleri kargalar ve kuzgunların uzun yıllar boyunca yüksek zekaları ile ilgi uyandırmaları olmuştur. Kuşlar kafese yerleştirildi. Karşılarına üç kart ve iki kutu konuldu. Kartlardan ortadaki örnekleme kartı ve diğer iki karttan da doğru olanın altında ödül olarak canlı yem yerleştirildi.

Kuşlar Science News‘ün raporuna göre bu testte testlerin dörtte üçünden fazla zamanda yemin yerini doğru bulabildiler.

Kuşların yaptığı tam bir fenomen diye açıkladı basın açıklamasında Wasserman. Ayrıca kargalar hiçbir eğitime tabi olmadan bunu direk deney başlar başlamaz yapabildiler.

Videoyu seyredin:
http://www.youtube.com/watch?v=1imeF8JpNcg

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *