Menu

Diet Kola içenler, bu içecek kilo aldırıyor. Biz demiyoruz bilim adamları diyor.

Diyet kolanın kilo kaybettirmek yerine kilo aldırdığı konusunda daha fazla kanıt.
diet-soda
Amerikan Geriatrik Toplumu dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, diet soda içen insanlar 9 yıl süresince içmeyenlere kıyasla üç kat daha fazla göbek yağı oluşturdular. Bu çalışma 65 yaşı ve üzerindeki 749 kişiye her birkaç yılda bir kaç kutu diyet yada normal kola içtikleri sorularak yapıldı.

Uzmanlar şeker hastalığı, sigara kullanımı ve fiziksel aktivitelere göre ayarlamaları yaptıktan sonra bile göbek yağı oluşumu diyet kola kullananlarda daha fazlaydı. Diyet kola içmeyenler çalışma süresince 2 santimetre göbek büyütürken düzenli olarak diyet kola içenler 8 santimetre büyüttüler. Arada sırada diyet kola içenlerse 4.5 santimetrede kaldı.

Bel ölçüsünün yükselmesi endişe verici çünkü vücut ağırlığı dağılımındaki şanssız gerçeği vurguluyor. Göbek ekstra kilolar için oldukça kötü bir yer. Karın kaslarını içten destekleyen türü visceral yağ adı verilen türdeki bu yağ kalp hastalıklarıyla, şişkinlik ve 2. tip şeker hastalığı ile birlikte anılıyor.

Araştırmayı yapan bilim adamları bu çalışmayı vurucu olarak tanımladılar. Düşük kalorili tatlandırıcıların sağlığa zararlı olduğuna bir delil daha oluşturduğunu gösteren bu bilim adamları bu sonuçla şaşırdıklarını da itiraf ettiler. Neden böyle bir sonuçla karşılaştıklarını açıklarken öncelikle yapay tatlandırıcıların kolayı normal şeker tatlılığından 200 ila 600 kat daha fazla tatlandırdığını söylediler. Söylediklerine göre normal şeker vücutta bir doygunluk ve tatmin hissi tetikliyor. Vücudumuz bu tatlılığı biliyor ve bunun enerji demek olduğunu, eğer yakmazsanız bunun yağa dönüşeceğini biliyor. Halbuki yapay tatlandırıcı vücudumuzun algılarını karıştırarak beynimizdeki şekerli tat ile kalori arasındaki bağlantıyı aktifleştirmiyor. Bu sonuç olarak insanların daha fazla bir şekilde tatlı yiyeceklere yönelmesine neden oluyor.

Bunun dışında başka bir şey de etkili olabilir. Farelerde yapılan başka bir çalışmada, yapay tatlandırıcılar farelerin bağırsak bakterilerini değiştirerek onların şeker direncine ve glikoz intoleransına maruz kalmasına neden oldu. Diğer bir farelerde yapılan çalışmaya göre yapay tatlandırıcılar iştah yönetici bir hormon olan leptin miktarında azalmaya neden oldu. Leptin açlığa neden olan hormondur.

Kalori kontrol komitesi, ki bu birlik yapay tatlandırıcıları da içeren düşük kalorili yiyecek ve içecek endüstrisini temsil ediyor, bu çalışmanın bulgularını kabul etmedi. Grup açıklamasında düşük kalorili tatlandırıcıların kilo kontrolündeki yararlı etkileri gösterilmiştir. Onlara göre diyet değişimleri insanlarda obeziteyi kontrol etmede ve kilo dengelemede oldukça etkili oluyor.

Bu yeni araştırmanın araştırmacılarına göre göbek yağı edinimi zaten fazla kiloları olan insanlarda çok daha fazla olmuş. Bu insanlar yapay tatlandırıcılı diyet içecekler içerek iyi birşey yaptıklarını düşünmelerine rağmen bunların etkisi tamamiyle tersine olmuş.

Kaynak: Time dergisi

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *