Menu

Amerikalılar insanı tok yapan bir ilaç geliştirdi. Adı “Sanal Öğün” ve obeziteyle savaşta kullanacaklar.

Farelerde test edilen yeni bir ilaç insanlarda yemeğe başlama hissini taklit ederek yağ yakımını sağlayıp, metabolizmayı yükseltiyor ve kan şekerini düşürüyor.
1415886380011_wps_20_PILL_ON_WOMAN_S_TONGUE
Biliyor musunuz bilmiyoruz ama günümüzde Amerika’nın bir numaralı sağlık problemi obezite. İnsanlar fast food kültürü, ve rahat yaşamdan dolayı, alışverişlerini bile WalMart’da motorsikletle yaptıkları ve tv başında oturarak sadece yemek yeyip hiç enerji harcamadıkları için iyice kilolular. Fakirlikten yiyecek alamayan insanlar şanslıymış gibi bir durum çıkıyor ortaya ancak eğer dikkatli inceleyecek olursanız, sağlıklı ve oldukça varlıklı insanlar da yediklerine oldukça dikkat ederler. Rahmi Koç’la ilgili bir hikaye anlatılır, kendisinin sadece patates püresi yediği başka birşeye dokunmadığı rivayet edilir.

Egzersiz yapmayan Amerika’lıları vücutlarını kandırarak kilo verdirmeye çalışmak ve bu amaçla bir ilaç geliştirmek için yıllardır çalışmalar yapılıyordu. Yeni test edilen bir ilaç, farelerde, vücut yemeğe başladığı andaki sinyalleri taklit ederek hızlı yağ yakımına, metabolizmayı hızlandırmaya ve şeker ve kolesterol değerlerini düşürmeyi başardı.

La Jolla, Kaliforniya’daki Salk enstitüsündeki bilim adamları obez farelere günlük fexaramin’i 5 hafta boyunca verdikten sonra bu buluşu yaptılar. İlaç farelerin kanına karışmadı, bunun yerine onların bağırsaklarında çalıştı. Doğal İlaç dergisinde araştırmanın sonuçlarını bulabilirsiniz.

Fexaramine verilen obez fareler kontrol grubu fareleriyle kıyasla kilo almayı kesti, vücut yağlarını kaybettiler ve daha düşük kolesterol seviyelerine sahip oldular. Beyaz renkli yağları daha sağlıklı olan kahverengi forma dönüştü ki bu form enerji için yakılmaya daha uygundur.

Salk enstitütüsünde Gen laboratuarının direktörü olan Ronald Evans‘ a göre bu hap bir nevi sanal öğün. Ve vücuda çok fazla yemek yediğimizde gönderilen sinyallerin aynılarını gönderiyor.

Fexaramine Farnesoid X Alıcısı adı verilen ve midede ve vücudun diğer kısımlarında bulunan bazı alıcıları uyarıyor. Bu alıcının uyarılması vücudun yağ depolaması, sindirimi, ve şeker depolamasını etkiliyor.

Daha önce ilaç şirketleri FxA ‘yı etkileyecek ilaçlar üzerinde çalışmışlardı, ancak kana karıştığı için bu ilaçlar yan etkileri yüzünden kullanılamamıştı. Bu maddeyi incebağırsakta aktif hale getirerek bu maddenin daha güvenli ve etkili olacağını düşünüyor bilim adamları.

Araştırmanın yazarlarından Michael Downes’a göre bu ilacı ağızdan alınca midede aktif hale geçiyor. Biz vücudun doğal sistemini bir şekilde kısa devre yaptırıyoruz bu ilaçla ve oldukça etkili oluyor diye de ekledi.

Ekip önümüzdeki 2 yada 3 yıl içerisinde bir hap üreterek farelerde gösterilen başarıyı insanlarda denemenin yolunu arayacak.

Uzun vadede bu çalışma insanların obezlikle savaşında bir çığır açabilir. Tabii ki fareler ve insanlar, Steinback’in kitabı gibi birbirinden farklı memeliler, ve farelerde ele geçirilen başarının insanlarda ne ölçüde elde edilebileceği halen bir soru işareti.

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *