Menu

Bu kapalı çiftlik normal bir çiftlikten 100 kat daha verimli.

Daha önce böcek üretme çiftliği yazısı ile insanlığın gelecekteki beslenmesine çözüm üreten bilim adamlarının faaliyetlerine değinmiştik. Şimdi ise karşımızda günümüzdeki çiftliklerden çok daha verimli kapalı çiftlikler var. Bu iş aslında çok karlı, o kadar karlı ki birçok elektronik şirketi fabrikalarını kapatıp onları çiftliklere dönüştürdüler. Mesela Toshiba bunlardan biri. Bu işe girişmek için size gereken sadece LED ışıklandırma (AliExpress sitesinden lambaların tanesini 3 ila 6 dolar arasına satın alabilirsiniz. )için elektrik ve biraz da nasıl yapacağınıza dair bilgi. Toprağa bile gerek yok! Elektriği bedavaya temin etmek için sitemizdeki diğer yazıları kullanabilirsiniz..
indoor_farm
Japonya’da Dünya’nın en büyük kapalı çiftliği her gün 10000 tane marul üretiyor. Ve bunu yüzde 99 daha az miktarda su kullanarak yapıyor. Yaşasın geleceğin ciftliği!

Bu inanılmaz yiyecek fabrikası, aynı alandaki bildiğimiz dışardaki bir çiftlikten 100 kat daha fazla marulu yüzde 80 daha az atık oluşturarak üretiyor.
LEDfarm

Bütün herşey 2500 metrekare bir binanın içerisinde yerleşiyor, ve şu an Hong Kong’da da bir benzeri inşa ediliyor. Gelecekte Rusya, Çin ve Moğolistan’da da yeni projeleri var.
hydroponic_plant.jpg.size.xxlarge.letterbox
Eğer bütün bunlar yeterince etkileyici değilse, resimdeki çiftlik, ki Dünya’nın en büyüğü ve adı Miyagi, dışardakinden yüzde 99 daha az su kullanıyor.

Mirai grup, Miyagi’nin arkasındaki şirket, bu yeri 2011’deki deprem ve tsunami’den sonra bölgede yiyecek eksikliği ortaya çıktığı için ve ayrıca Fukushima radyasyonundan sonra toprakta yiyecek yetiştirmek zorlaştığı için seçmiş. Üretim için seçtikleri bina da eskiden Sony fabrikasıymış, fakat şimdi çiftlik yerel bölgeye taze yiyecek sağlayıp bu binaya da yeniden hayat vermiş.
indoor-farm-japan-interior-644x483
Bütün herşey GE Japonya tarafından özel olarak tasarlanan 17500 LED ışıkla aydınlatılıyor, ve ışıkların dalga boyu fotosentezi artırıcı ve hücre bölünmesini artırıcı şekilde seçilmiş. Ayrıca bilim adamları gece ve gündüzün uzunluğunu değiştirip, fabrikadaki nemi ve sıcaklığı dikkatlice kontrol ettikleri icin bitkilerin büyüme hızı 2.5 kat artmış.

Bu fabrika inanılmaz su tasarrufunu, dışardaki çiftliklerde suyun topraktan sızıp tekrar buharlaşması ve atmosfere karışması, bunun yanında kapalı fabrikada suyun toplanıp yeniden dönüştürülüp tekrar kullanılmasına borçlu. Ayrıca marul bitkisi çok verimli bir bitki. Üretilen sebzenin merkezinde o kullanılmaz olan çekirdek kısmı da yok bu nedenle yiyecek atığını da azaltıyor.
Lettuce
Şimdilerde Mirai şirketi vizyonlarını geliştiriyor. Teknik olarak herhangi bir bitkiyi yetiştirebileceklerini düşünüyorlar. Ancak yine de mantıklı olan çabuk büyüyen bitkileri üretip pazara sunmak. Bu da yaprak sebzeleri demek. Ancak gelecekte daha geniş bir yelpazede üretim yapacaklar.

Gelecekteki amaçları Dünya çapında daha fazla kapalı çiftlik inşa edip – özellikle kirlilik, susuzluk, sel yada iklimin üretime engel olduğu bölgelerde – su tasarrufunu dışardaki diğer projelerini desteklemek için kullanmak.

Şirketin kurucusu ve başkanı Shimamura’ya göre, eğer yeterli sayıda fabrika kurabilirlerse tüm Dünya’yı bu şekilde doyurabilirler.

Şimdilik, ekme ve biçme süreçlerinin yarısı el gücüyle, diğer yarısı ise robotlar tarafından sürdürülmekte. Fakat gelecekte şirket tüm işlemi otomatik hale getirip daha verimli yapmaya çalışıyor.

Birçok insan sebze üretiminin endüstriyel hale gelmesi fikrinden pek hazzetmese de, bizce bu 900 milyon açlık çeken insanın olduğu dünyamızda, oldukça heyecan verici ve gerçekten gerekli bir atılım.

Biraz zamanınız varsa sağdan yada alttaki kutulardan diğer yazılarımızı da okuyun, eğer sitemizi beğendiyseniz de bizimle bağlantıda kalmak için:

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *