Menu

Bir İsviçre firması beyaz güneş hücresi üretti.

Daha önceki yayınlarımızdan Güneş Enerjisini bugünün enerji kaynağı yapan 6 neden ve daha sonra evinizde güneş hücrelerini birleştirerek güneş paneli yapmanızı gösteren videoyu içeren yazılarımız oldukça ilgi çekmişti. Konuyla ilgili karşılaştığımız bir başka haber:
Güneş panelinin içeriğini oluşturan ve basitçe güneş ışığı ile elektrik üreten güneş hücrelerini saydam yapabilmek için son dönemde büyük bir çaba harcandı. Saydam yapılması isteniyor çünkü böylelikle binaların camlarına kolaylıkla eklenebilecek. Fakat CSEM adında kar gütmeyen bir İsviçre teknoloji şirketi, beyaz renkte güneş hücreleri geliştirdi, ve kolaylıkla binaların duvarlarına monte edilebiliyor.
csem-white-pv-02-web
Gerçekte CSEM’in ürettiği güneş panelleri birkaç renkte olabiliyor, böylelikle binaların estetik görüntüsüne zarar vermeden birçok binaya uygulanabilir. Bununla beraber bilim adamları en çok beyaz güneş panelini geliştirmeye uğraştılar çünkü beyaz renk çok yönlü ve ayriyeten bu renkteki güneş panelleri ısıyı dağıttıkları için fazla ısınmıyorlar. Bu güneş panelinin verimliliğini de yükseltiyor, ömrünü uzatıyor çünkü aşırı ısınma olmuyor. Bunun dışında eğer bu panellerle bir bina kaplandığı durumda bina çok daha serin oluyor ve binanın enerji ihtiyacını azaltıyor.

Beyaz güneş paneli aslında araştırmacıların geliştirdiği renkli bir plastik tabakadan ibaret, ve bu plastik tabaka bildiğimiz güneş panelinin üzerini kapatarak infrared ışığı geçirip, diğer ışığı yansıtıyor. Bu sistemin en güzel tarafı da halihazırdaki kristalin silikon tabanlı güneş hücresi teknolojisiyle birlikte kullanılabiliyor.

CSEM’e göre bu paneller halen çalışmakta olan normal güneş paneli modüllerine eklenebileceği gibi, kurulma aşamasında sisteme uygulanabilir, ve hem düz hem eğimli yüzeylerde çalışabilir. Bu paneller birçok değişik renkte mevcut ve güneş panelini tamamen görünmez bir hale getirebiliyorlar. Bu teknoloji ayrıca güneş panellerinin binaların daha büyük yüzeylerine uygulanmasını mümkün kılarak devasa yapıların bile elektrik şebekesinden bağımsız olabilmesinin önünü açıyor.

Daha fazlası için aşağıdaki videoyu seyredin:

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *