Menu

Japonların Tokyo şehrinin altındaki bu tünelleri yapması 17 yıl sürmüş. Neden yaptıklarını yazdık.

Tokyo-pantheon-water-tank-798x350

Yüzüklerin Efendisi serisinde cücelerin yaşadığı yer altı uygarlığına ne kadar da çok benziyor değil mi? Ancak bu tünellerin yapılış amacı bizim kültürümüze hiç de yabancı değil.

Tokyo şehri çok nemli ve muson yağmurlarından da oldukça fazla bir miktarda nasibini alan bir şehir. Ayrıca İstanbul’la aynı dertten muzdarip. Şehrin çabucak büyümesi normalde pirinç tarlalarıyla çevrelenmiş olan bu şehrin alt yapı sorununu da beraberinde getirmiş. Şehrin zayıf drenaj sistemi yüzünden her sene yaşadıkları seller ve su baskınlarından iyice bunalan şehir yöneticileri 1990’lı yıllarda bu projeye başlamışlar. Sonuçta 17 yılda 2 milyar dolar para harcayarak bu devasa tünelleri inşa etmişler.
Tokyo-pantheon-water-tank25
Tokyo-pantheon-water-tank-25
Ana fikir su fazlasını şehre zarar vermeden dışarıya yönlendirmek. Kıtalararası roket silolarını hatırlatan 74 metre yüksekliğinde ve 32 metre çapındaki devasa su depoları şehrin içerisine gömülmüş. Her biri iki tane uzay mekiğini içerisine alabilir.
Tokyo-pantheon-water-tank11
Bu su depoları 6.5 km uzunluğundaki nehir yatağından 50 metre derine inşa edilen tünellerle birbirine bağlanmış. Yağmurlu günlerde binlerce litre su bu tünellerden akarak sonraki devasa yapıya yani Pantheon adı verilen dev tanka ulaşıyor. 180 metre uzunluğunda ve 18 metre yüksekliğindeki bu dev yapı 2 futbol sahasını içerisine alabiliyor. Ancak bu yapı su için geçici bir depolama alanı, jet motoruyla çalışan su türbinleri saniyede 200 ton suyu tekrar Edo nehrine pompalıyor.
Tokyo-pantheon-water-tank17
Açıkçası eminiz bazılarınıza yukardaki resmi ilk görünce Yerebatan sarnıcını hatırlatmıştır.

Kontrol odası

Kontrol odası

Tokyo-pantheon-water-tank21

Tokyo-pantheon-water-tank22

Tokyo-pantheon-water-tank8

Tokyo-pantheon-water-tank9

Tokyo-pantheon-water-tank10

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *