Tayvan’lı öğrenci kontak lensini 6 ay boyunca gözünden çıkarmadı. Amoeba mikrobu gözünü yedi.
Tayvan’lı üniversite öğrencisi Lian Kao gerçekten de lenslerini değiştirmediği için kör oldu.
Kontak lensinizle gözlerinizin arasındaki yer aslında oksijen kullanmayan mikroorganizmaların yaşayıp çoğalması için mükemmel bir yer, ve bu mikroorganizmalar gözünüzün kornea tabakasını yiyebiliyorlar. Acanthamoeaba bu ana tehlike, ve Kao’nun durumunda 6 ay kontak lensini değiştirmemesi bunun gelişmesi için yeterli zaman tanıdı.
Acanthamoeba aslında direk olarak insan dokusuyla beslenmiyor. Bunun yerine burada yaşayan bakteriyi yiyor. Kao’nun gözünde bir bakteri enfeksiyonu oluşmuştu ve bu da amoeba mikrobuna yeterince yiyebileceği bakteri ve bir koloni oluşturma imkanı sağladı. Ardından Kao’nun gözlerinin iç tabakalarına inerek buradaki bakterilerin peşine düştü.
Acanthemoebik keratit, kontak lensleri dezenfekte etmemekten kaynaklanabilir.
İyi temizlenmeyen kontak lensler bu riski teşkil eder, ancak lensleri hiç çıkarmamanın tehlikesi bundan birkaç kat daha büyük. Kao söylenildiğine göre lenslerini 6 ay boyunca çıkarmamış ve bunlarla uyuyup yüzmüş bile. Yüzme havuzları büyük miktarda Acanthamoeba bulundurabilir bu da tabii ki onun karşılaştığı riski artırmış.
Wan Fang hastanesindeki göz kliniğinin direktörü olan Doktor Wu Jian-Liang a göre: Oksijen eksikliği epitel dokunun yüzeyini tahrip ediyor, ve minik yaralar oluşturuyor. Bu yaralara bakteriler çok kolay yerleşip enfekte edebiliyor,ve gözün diğer kısımlarına yayılıp mükemmel bir üreme ortamı oluşturabiliyor.
Kornea nakli bazen hasarı onarabiliyor, fakat başarı şansı biraz karışık çünkü enfeksiyon bir defa yerleştikten sonra bundan kurtulmak çok zor.
Acanthamoebik keratit ağrıya, göz kırmızılığına ve bulanık görüşe neden oluyor. Sürpriz bir şekilde ağrısı çok fazla değil bu nedenle insanlar çoğu zaman iş işten geçmeden doktor yardımını aramıyor.