NASA helikopter düşüşünü test etmek için bir helikopteri 3 katlı bir bina yüksekliğinden attı. VIDEO
Belki de bazılarınız geçen hafta gündemde olan ve Arjantin’de gerçekleşen 10 kişinin ölümü ile sonuçlanan helikopter kazasını seyretmiştir. Ya da Büyük Birlik Partisi genel başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun 2009’daki helikopter kazasında ölümünü biliyorsunuzdur. Gerçek şu ki helikopter kazalarından kurtulan çok fazla insan yok. Bunun nedeni helikopterlerin yeterince düşme gözönüne alınarak geliştirilmediğinden kaynaklanıyor olabilir.
Bu düşme testi NASA tarafından Virjinya’daki Langley araştırma merkezinde gerçekleştirildi ve başarılı oldu. 14 metrelik bir askeri helikopter 3 katlı bir bina yüksekliğine kablolarla yükseltilerek geri sayımdan sonra salınıma bırakılarak gerçek bir helikopter düşmesine en yakın bir senaryoyla yere çaktırıldı.
Hava aracı yere 50 km/saat hızla çarptı, oldukça kötü fakat hayatta kalınabilir bir sürat bu. Helikopterin içinde 13 tane ölçüm aletleriyle donatılımış test mankeni buluynuyordu, ve bilgisayarlar 5 tonluk helikopterin her hareketini kaydetti. Helikopter ayrıca içinden de kameralar ve ölçüm aletleri ile donatılmıştı.
Metalik zemini kaldırıp özel dizayn edilmiş kompozit malzemeden altzeminler yerleştirdiler. Ayrıca zemine polikarbonattan yapılmış bir pencere koydular ve 3 tane yüksek hızlı kamerayı zemine odaklıyarak bu kompozit güç emicilerin çarpma sırasında nasıl davranacağını bulmaya çalıştılar.
Yüksek hızlı kamera tekniği ise tam-saha fotogrametry diye biliniyor. Bu şekilde veri takibini sağlayabilmek için helikopterin dışını alışılmadık bir siyah beyaz boyayla kapladılar. Her siyah nokta 40 kadar yüksek hızlı kamerayla takip ediyor ve her biri saniyede 500 resim çekiyor.
Bu teknik sayesinde araştırmacılar kırılan, çöken ve eğilen gerçek noktaları tespit edebildiler. Ve kameralar araştırmacıların ummadığı bir fenomeni tespit ederek görevlerini başarıyla yerine getirdiler.
Bulgularından bir tanesi tahmin edildiği üzere alt tabanları ezmek yerine bütün zemini kaydıran aşırı bir biçme etkisiydi. NASA’nın bu testleri düzenli olarak yapmasının nedenlerinden bir tanesi mühendisler bu testlerle beklenilmeyen yeni şeyler öğreniyorlar.
Söylediklerine göre helikopterleri daha güvenli ve hava taşımacılığında daha çok kullanılan bir taşıma aracı haline getirmeyi amaçlıyorlar. Daha sessiz, daha hızlı, daha güvenli ve daha çevreyle uyumlu bir şekilde.
Ayrıca projenin diğer bir amacı da helikopterleri fiyat olarak daha uygun hale getirmek. Bu testlerle güvenlik açısından helikopter yapımındaki paralarını daha çok nerelere harcamaları gerektiğini görecek ve buna göre maliyeti daha verimli bir şekilde kullanacaklar.