Menu

Çekmecede bir pil buldunuz, acaba bitik mi yoksa yeni mi? Nasıl anlarsınız? Pili yere atarak! VİDEO

image-20150407-26479-9504jx
Bazen AA piller karanlık çekmecelerde yalnız bırakıldıklarında üremişler gibi gelir bize. Çocuklar oyuncaklardan çıkardıklarında yükünü bitirip ömrünü tamamlamış olan ölü pillerle yeniler karışır. Bir pil test cihazı yada multimetre de nedense ulaşabileceğiniz yerde değildir.

Üzülmeyin, rivayet edildiği üzere bitik pilleri tespit etmede kullanabileceğiniz bir test var. Bunları yere atın, ve ölü olanları zıplayacaktır. Bu testle şimdiye kadar kimi yerlerde dalga geçilmişti, ve hatta bilimsel bir tabanı olmadığı söylenilmişti. Ancak Princeton Üniversitesinde yapılan ve Malzeme Kimyası dergisinde yayınlanan bir araştırma bu konuya bir açıklık getirdi.

Ölü pil zıplaması
Araştırmanın sonucu bize gösterdi ki pil ne kadar bitikse o kadar iyi sıçrıyor. Plexiglas bir tüpte bırakılan çeşitli yük seviyelerinde pillerle de bunu göstermeyi başardılar. Bu teknik üzerindeki şüpheleri temizlemenin yanında bilim adamları neden biten pilin daha çok sıçradığına bir açıklama da getirebildiler.

Ayrışan piller

Çoğu tek kullanımlık pilde iki bölüm bulunur. Birisi artı yüklü katod, ki manganez dioksit içerir. Öbürü ise eksi yüklü anot, jel halindeki çinkodan oluşur ve biraz potasyum hidroksit, alkali madde, ki şarj edilemeyen alkali pillere adını verir.

Pilin iki ucu bağlandığında çinko hidroksitle anotta tepkimeye girer ve elektronları serbest bırakarak bunların katoda akması da elektriği oluşturur. Bu tepkime süresinde kimyasallar tepkimeye girerek çinko-oksit ve manganez oksit oluşturur. Tüm çinko tepkimeye girdiğinde artık elektron akışı kalmaz ve pilimiz biter.

Princeton üniversitesi ardından çeşitli derecelerde bitik pilleri kesti ve elektron mikroskopuyla içeriklerini inceledi. Keşfettiler ki yükün boşalması işleminde pilin içeriğinde kimyasalın yanında fiziksel bir değişiklik de gerçekleşiyor.

Çinko-oksit jelin içerisindeki çinko parçacıklarının etrafında oluşuyor, ve jeli yavaşça bir seramiğe dönüştürüyor. Sıkıca paketlenmiş parçacıklar olarak başlayan malzeme oksitlenme süresince minik köprüler oluşturarak malzemeyi birbirine bağlı minik yaylardan oluşan bir ağa dönüştürüyor. Yere jel düşürenleriniz bilir ki jeller zıplamaz. Ancak yaylı seramik oldukça iyi zıplar.

Bununla beraber en büyük sıçrama pilin şarjı yarıya geldiğinde yaşanıyor. Ardından zıplama nispeten durağan bir seyir gösteriyor. Bu nedenle zıplama tekniği pilin taze olmadığını çok net göstermesine rağmen, tamamen bitik olup olmadığını tam net olarak gösteremiyor. Yine de çekmecelerdeki pillerin kullanılıp kullanılamayacağını göstermede multimetreniz de olmadan oldukça işe yarayacağını düşünüyoruz.

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *