Menu

Bu mikroplar demiri sizin oksijeni kullandığınız gibi kullanıyor

demir_soluyan
UW madison bilim laboratuarından yayınlanan iki bilimsel makaleye göre buldukları mikroplar demiri aynı sizin ve hayvanların oksijeni kullandığı gibi kullanıyor. Yani enerji oluşturan biyokimyasal tepkimede elektronları emmede. Hayvanlar ve bakteriler karbonhidratları oksidize ettiklerinde elektronlar normalde oksijen tarafından emilir. Bu mikroplarda ise demir tarafından emiliyor. Demir elektronları emerek yine demirin daha fazla elektronlu bir tipine dönüşüyor.

Demir yeryüzünde en çok bulunan 4. element. Oksijense serbest formunda toprak altında ve bazı yerlerde oldukça nadir görülüyor. Bu nedenle bu bakteriler kendileri için başka bir çözüm bulmuşlar. Elektronları organik maddeyi metabolize ederken geçici olarak demire yüklemekte.

Bu bulgu bize ne mi kazandıracak?

Yellowstone doğal parkındaki Cikolata Kazanı’nda bulunan bu mikroplar bizce öncelikle hayatın her zaman bizim tanıdığımız bildiğimiz gibi oksijen soluyup karbondioksit su metan gibi gazlar üreten bir şekilde olmayabileceğini göstermesi açısından ilginç.

Mars gibi gezegenlerde bildiğiniz gibi pek fazla oksijen yok. Ancak yüzeylerinde oldukça yüklü miktarda demir olduğu düşünülüyor. Belki bu mikroplar marsa nakledilerek o gezegenin terraformu (dönüştürülerek hayata elverişli hale getirilmesi) için de kullanılabilir.

Üçüncü olarak bilim adamları bu mikropları topraktaki radyasyonu azaltarak yok etmede kullanmaya çalışıyor.

Kaynak 1
Kaynak 2

Yorumlar

yorum