Menu

Eğer meyveler bitkiler tarafından hayvanlar tohumlarını dağıtsın diye oluşturuluyorsa, limon neden ekşidir? Ya da biber neden acıdır?

freegreatpicture-com-24649-high-definition-pepper-and-lemon
Çoğu bitkinin üremesi için meyvesi çok önemlidir. Bitkiler eğer rüzgarla ya da yağmur gibi bir doğa gücü kullanarak başka bir çözümü yoksa tohumlarını dağıtmak için meyvelerini kullanırlar. Bir yere sabit çakılı oldukları için, hayvanlar gibi hareket edemediklerinden bir anlamda hayvanların hareket kabiliyetini kullanırlar. Bu amaçla da meyvelerini geliştirmişler.

Meyveler tadıyla diğer canlıları kendine çeker ve bu bitkileri yedikten sonra canlılar ya tohumları çöp gibi atarak, ya da tuvalette dışkılarının içerisinde çıkararak bu bitkinin soyunun devamını ve yeni nesillerin oluşmasını sağlarlar.

Buraya kadar mantıklı, hayvanlar ve insanlar olarak gittik elmayı yedik, daha sonra çekirdeğini attık elmanın soyu üredi. Peki limon neden ekşi o zaman? Limonu çorbaya tad versin diye kullanmayı keşfedene kadar nasıl yaptı da limon ağacı soyunu devam ettirebildi?

Öncelikle bu soru için limon çok güzel bir seçenek değil. Çünkü limon doğada limon olarak bulunmaz. Bugün limon olarak bildiğimiz meyve ekşi portakal ile sitron bitkisinin çaprazlanması sonucu yapay olarak geliştirilmiştir. Ancak aynı soruyu biber için soralım o zaman. Biber neden acıdır?

Aslında biber olayının özünde biber meyvesinin memeliler gözönünde tutularak geliştirilmemiş olması yatıyor. Memeliler biberdeki acı hissi veren capsaicin maddesine duyarlıdır. Ancak kuşlarda böyle bir duyarlılık yoktur. Kuşlar acıyı hissedemezler. Ve aynı zamanda kuşlar biber bitkisinin tohumlarını da sindiremezler. Acı ve baharatlı bitkilerin soyunu üretmek için gözönünde tuttuğu hedef aslında kuşlardır.

Kısaca özetliyecek olursak aşırı uçtaki bu meyveler, sindirim sistemi bu meyvenin tohumunu sindirebilen canlıları uzaklaştırmak içindir. İnsanlar biber tohumunu sindirebilir, kuşlar sindiremez. Bu nedenle biber bunu nereden keşfetmişse meyvesinin içerisine insanları uzaklaştıracak ve kuşları etkilemiyecek olan bir maddeyi doldurmuştur.

Daha doğrusu tamamen bilimsel bir açıklama vermek istersek kendisini insanlara karşı bu maddeyle korumamış olan biberler soyu tükenerek yok olmuş, diğer biberler ise günümüze kadar kalmıştır.

Ancak biberlere kötü haber: Acılı Adana kebap bundan bir süre önce icat oldu. Artık insanlar da biber yiyor. Kendinize çeki düzen verin!

Yorumlar

yorum