Menu

Yeni bir metal aynı insan kası gibi sertleşip yumuşayabiliyor.

a-scene-from-hrls-turntable-variable-stiffness-video
İnsan vücudu oldukça iyi tasarlanmıştır: Kaslarımız güç ve esneklik arasında seçim yapabilir. Bir ağırlık kaldırmak gibi enerji isteyen bir iş gerektiğinde sertleşir fırçayla boyama gibi incelik gerektiren bir işte ise yumuşar. Bu yetenek insan yapısı sistemlerde çok nadir taklit edilebilmiştir. Çok pahalıya mal olduğu gibi aynı zamanda gerçekleştirmesi de çok ama çok zordur.

Bununla beraber daha önce sitemizden Dünya’nın en hafif metalini icat ettiğini duyurduğumuz Malibu merkezli HRL Laboratuvarı insan kasının tepkilerini bir metalle taklit edebildiklerini duyurdu. Amaçları bu teknolojiyi kullanarak daha düzgün araçlar ve insana benzer robotlar üretmek.
with-applied-force-to-buckle-beams-the-team-soften-stiffness-up-to-100-times-in-milliseconds
Bilimdeki İlerlemeler (Science Advances) dergisinin son sayısında yayınladıkları makalelerinde bu teknolojiye “değişen katılıkta titreşim izolatörü” adını vermişler. Milisaniyeler içerisinde sertlikten yumuşaklığa 100 kat miktarda -uygulanan mekanik kuvvetten bağımsız olarak- dönüştürebiliyorlar metallerini. Bu teknoloji, söylediklerine göre bugüne kadar aynı işi yapabilen tüm mekanizmalardan kat kat daha iyi yapıyormuş bu işi.
adaptive-metals-mean-more-human-like-robots
HRL Sistemin bu cihazıyla yumuşaklık ve sertlik arasında bir düğmeye basarak geçiş yapılabiliyor. Bu bize robot eklemlerini geliştirmede büyük imkanlar sunacak ve de ağır nesneleri kaldırabildikleri gibi bir tüy hafifliğiyle dokunabilmelerini sağlayacak.

Herşey sertliğe bağlı. Bugünkü sert robot kollar ve kamyon süspansiyonları yük taşımada oldukça iyiler ancak temeli bir şey sarstığında tüm yapı dengesizleşiyor. Yumuşak bir sistemde temeldeki sarsıntılar yukarıyı etkilemez, ancak böyle sistemler de yük taşımada iyi değiller. Aslında ihtiyacımız her ikisini de yapabilen bir sistem.

Hepsinden daha iyi haber ise HRL, bu teknolojinin ucuz bir teknoloji olacağını düşünüyor. Yakın zamanda insan kasları gibi kaslara sahip robotlar, ya da yoldaki sarsıntıları hiçbir şekilde size hissettirmeyen daha iyi arabalar yapılabileceğe benzer.

Yorumlar

yorum