Menu

Gerçek doktorların aylarca yapamadığını IBM’in Watson isimli süperbilgisayarı yapay zeka kullanarak yaptı, ve Japon hastayı teşhis etti.

ibm-centennial
Dünyanın en becerikli süper bilgisayarı aynı zamanda oldukça iyi bir doktor da.

Jeopardy oyununda dahileri yendikten 5 yıl sonra IBM’in Watson bilgisayarı tekrar insan zekasını utandırdı.

Yapay zeka kullanan makina 60 yaşındaki kadının nadir görülen lösemi hastalığını 10 dakika içerisinde teşhis etti, ki aylardır Tokyo Üniversitesindeki doktorlar bunu araştırıyordu.

Yapay zeka, bilgisayarlara insanlar gibi düşündürebilmeyi amaçlayan bir bilgisayar mühendisliği dalı.

Doktorlar orjinal lösemi teşhislerinden sonra uyguladıkları tedavi aylarca işe yaramayınca hastanın genetik bilgisini Watson’un cevaplama programına yüklediler.

Süperbilgisayar bu bilgi yüklendikten sonra 20 milyon kadar kanser araştırma makalesini inceleyerek 10 dakika sonra uygun teşhisle geldi, ve yeni bir tedavi önerdi.

Süperbilgisayar aslında 2011 yılında ilk olarak Kolombiya Üniversitesi tıp okuluna kaydolmuş, aynı zamanda Maryland tıp okulunda da okuyormuş. Bu okullarda Watson’a milyonlarca tıbbi dosya ve dökümanlar yüklenmiş. Aynı zamanda program gerçek doktorlarla birçok fasılda biraraya gelmiş, ve doktorlar yanlış cevaplarını düzeltmişler.

Watson tıp okulundan 2013 yılında mezun olmuş ve ardından doktorlara ve sağlık sigortası firmalarına hizmet vermeye başlamış. IBM’e göre 2011 ile 2013 yılları arasında performansı % 240 artmış.

Geçtiğimiz ocak ayında süperbilgisayar Amerikan Aşçılık Enstitüsü ile birlikte bir takım oluşturarak, besinlerin kimyasal ve tad kombinasyonlarını gözönünde bulundurarak yeni tarifler icat etme üzerinde çalışmıştı.

Yorumlar

yorum