Dünya’dan en inanılmaz 24 arkeolojik keşif.
Buz adamı Ötzi:
1991’de, İtalyan Alpleri’ndeki bir buzula tırmanan yürüyüşçüler 5000 yıl önce yaşamış bir adamın donmuş kalıntılarını buldu. Ötzi olarak bilinen buzul mumyası o zamandan beri bilim adamları tarafından yoğun araştırma konusu haline geldi.
Bakır çağından kalma cesedi inceleyen bilim adamları, Ötzi’nin bir çoban olduğunu, şimdiki İtalyan-Avusturya sınırının yakınında koyun, inek ve keçi sürüsü bulunduğunu ileri sürdü. Bilim adamları, Ötzi’nin Alpler’de yaşamadığını, bunun yerine hayatının çoğunu şimdi Kuzey İtalya’nın bir parçası olan bir bölgede Isack Vadisi’nde ve daha düşük Puster Vadisi’nde geçirdiğine karar verdiler. Bilim adamları Ötzi’nin nasıl yaşadığıya değil nasıl öldüğüyle de ilgili ciddi araştırmalar yaptılar.
2012’de yayınlanan bir araştırma, Ötzi’nin omzuna giren bir ok ve kafasına aldığı darbe sonucu öldüğünü tespit etti.
Lusi:
1974 yılında Etiyopyalı Afar Üçgeni’nde çalışan paleoantropologlar, Australopithecus afarensis hominin türüne ait yüzlerce kemik fosili ortaya çıkardılar. Kemikler, yaklaşık 3.2 milyon yıl önce yaşamış olan bu türün bir bayan iskeletinin yaklaşık yüzde 40’ını temsil ediyordu. Bilim adamları bu iskeleti “Lusi (Lucy)” olarak adlandırdılar.
On yıllar boyunca, Lucy A.afarensis’in bilinen tek iskeletini temsil etti (1970’lerde bu türe ait üyelere ait diğer bazı kemikler bulundu, ancak 1990’lı yıllara kadar daha eksiksiz örnekler ortaya çıkmadı). Modern insanlar gibi, A.afarensis de iki ayak üzerinde dik yürüdü, ancak son araştırmalar Lucy ve onun akrabasının ağaçlara tırmandıklarını, burada yiyecekleri arayıp aç yırtıcılardan gizlediklerini belirtti.
Knossos Sarayı:
Yunan adası Girit’te bulunan Knossos Sarayı, M.Ö. 1950 civarında Minoan uygarlığı tarafından yaptırılan bir Bronz Çağ yapısıdır. Saray kompleksi yaklaşık 150.000 feet kare (14.000 metrekare) kapsar ve antik çağlarda oldukça büyük bir kasaba ile çevrilidir.
Knossos Sarayı, 20. yüzyılın başlarında İngiliz arkeolog Arthur Evans’ın antik alanın kazı ve onarımında bir takım araştırmacılara yönelmesi ile tanınmış bir arkeolojik alan haline geldi (Knossos’daki ilk kazılar 1878 yılında bir arkeolog tarafından gerçekleştirildi Girit’ten). Evans ve ekibi, Heraklion Arkeoloji Müzesine göre, bölgede inşa edilen ilk sarayın ağır hasar görmüş olduğunu ve bunun üzerine 1700 civarında bir başka sarayın inşa edildiğini keşfetti. İkinci saray, bir tür felaket (doğal bir felaket ya da düşman istilası) sadece Knossos’u değil, aynı zamanda Girit’teki diğer siteleri tahrip ettiğinde, 1450’ye kadar durmuştur.
Knossos, mitolojik yaratıkları, deniz yaban hayatı ve törensel sahnelerini tasvir eden renkli freskleriyle biliniyor. Site, şu an Heraklion Arkeoloji Müzesinde sergilenen birçok farklı Minos çanak çömleği de içeriyordu.
Sonraki sayfayı okumak için bu satıra tıklayınız.