Menu

Dünya’da şimdiye kadar delinmiş en derin kuyuya hoş geldiniz.

kola
Daha önceki yazılarımızdan Bilim adamları ayaklarımızın altında 600 km derinde bir okyanus buldular yazımızda bahsetmiştik. Dünya’da insan eliyle ulaşılabilmiş en derin nokta 12 kmdir. Bu yazımızda bu en derin noktanın delindiği Sovyet projesine gideceğiz.

Rusya’nın batısında izbe bir yerde paslanmış metal ve yıkılmış beton mezbelelerinin arasında toprağa vidalanmış büyük metal bir disk göreceksiniz. Açmaya çalışırsanız açamayacaksınız çünkü bu herhangi bir disk değil, bu Dünya’nın en derin kuyusu yani yer altında 12 km derinliğe ulaşan Kola kuyusunun kapağı.
borehole_1024
12 kilometre ne kadar derindir? Aslında okyanuslardaki en derin noktadan bile daha derindir. Dünya’nın en yüksek dağı olan Everest dağının bir buçuk katı bir derinliktir. İlginç olan başka birşey de bu kuyunun Petrol aramak için değil tamamiyle bilimsel amaçlarla kazılmış olmasıdır.

Sovyet bilim adamları 1970’li yıllarda bu deliği kazmaya başladıklarında bunu daha çok yerkabuğu hakkında bilgi edinmek için yapmışlardı. Çünkü gerçekte ayaklarımızın altında olup biten hakkında Güneş sisteminin öbür ucunda olup bitenlerden daha az şey biliyoruz. 24 yıl boyunca bilim adamları çeşitli zamanlarda delme çalışmalarına devam ettiler ancak umdukları kadar derine inemediler. 1994 yılında 12 km yapmışlardı. Bu delme çalışmaları için birçok kayda değer yeni icatlar yapmak zorunda kaldılar, çünkü teknolojik olarak birçok problemlerle karşılaştılar. Su basarak çamuru yukarıya transfer eden delgeç ucu bunlardan biridir.
delgec
Fakat bütün bu yapılan zorlu çalışmalardan ne öğrendik? Aslında fazla birşey değil. Birincisi yerin 12 km altında su var. Bilim adamları bunun mümkün olabileceğini düşünmüyordu. İkinci olarak yerin 6.7 km altında mikroskopik canlı fosilleri buldular. Tamı tamamına 24 tek hücreli canlının fosilini.
fosil
Ulaştıkları son noktadaki kaya parçaları 2.7 milyar yaşındaydı fakat bu noktada karşılaştıkları sıcaklık 180 derece santigrada ulaştı ve kaya parçaları plastik gibi davranmaya başladı. Bilim adamları bu derinlikte sıcaklığın 100 derece olmasını bekliyorlardı. Bildiğimiz kadarıyla o zamanki teknolojiyle o derinliğe inebildiler bundan daha fazla devam edemediler.

Aslında bu bilimsel araştırmayı durdurmalarının gerçek nedenini bizler bilmiyoruz. Neden bu kuyunun üzerini metal vidalarla kapatarak bu çalışmayı tamamen durdurdular? Belki de deldikleri bu delik bir doğal felakete yol açtı, yada başka bir sebebi var. Bizim düşüncemiz bugünün teknolojisi ile bu çalışmalara yeniden başlanılmalı, ve insanoğlunun her konudaki merakı bu konuda da doyurulmalıdır.

NOT: Karşılaştırma için Dünya’nın yerkabuğunun altında bulunan manto 35 km derinlikte başlar. Ardından manto 2800 km devam eder, ardından 2200 km iç manto ve bunun içinde de 1300 kmlik çekirdek bulunur. Yani 12 km delerek Dünya’mızın tüm derinliğinin yüzde 0.2’sini delebilmişiz.

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *