Bilim adamlarına göre fiziki ceza kullanılan çocuklar nasıl etkiler altında kalıyor? Dayağın yerine kullanılabilecek bilimsel çözümler.
Anne ve babalar bilecektir; bir ebeveyn için en sinir bozucu şeylerden biri, adeta bir teknik direktör havasında “şunu-bunu yanlış yapıyorsun” diyen akıl verenlerin olması. Fakat çocuğunu tokatlayan bir ebeveyn gördüğünüzde siz de muhtemelen müdahale ederek yapılanın yanlış olduğunu ebeveyne söylemek isteyeceksinizdir. Doğru buluyor ve kendi çocuğunuzda uyguluyorsanız yanlış yoldasınız demektir. Çünkü fiziki cezaya maruz kalan çocuklar ileride büyük problemlerle karşılaşabiliyorlar. Hemen savunmaya geçenler için not: ”Evet, ‘o durum’ bile fiziki ceza kullanılmadan çözülebilir”.
Fiziki ceza hakkında 36,000 insan ve 88 çalışmayı kapsayan bir araştırmanın sonuçları da uygulanan o ‘MASUM’ fiziki cezaların hiç de doğru tercih olmadığını doğrular nitelikte.
ÇOCUĞA ŞİDDETİ SAVUNMAYA İTEN TOPLUMSAL İNANIŞLAR-TABULAR
Çocuklara ebeveynler tarafından uygulanan fiziki cezaların sebebi olarak toplumsal alışkanlıklar da büyük rol oynuyor. Çocuğa fiziki cezayı destekleyen kuvvetli 3 tabu;
İdeolojik: “Sopayı sakınan çocuğunu şımartır (Türkçe’deki karşılığı ‘kızını dövmeyen dizini döver’)”
Aslında bu sözün çıkışı 17. Yüzyılda yazılan Hudibras isimli Samuel Butler şiiri. Günümüzde ise çok önemli bir mirasmışçasına sahipleniliyor.
Aileden Gelen Görüşler: “Ben de pataklandım ve şu an gayet iyi bir insanım”
Hayır, her insan farklıdır.
Sosyal tabular: “Çevre baskısının etkilenen zayıf bir çocuk disiplinsiz ebeveynlik meyvesidir.”
Her yetişkin gibi çocukların da farklı nedenlerden dolayı psikolojik sorunları olabilir. Bu zayıflık değildir, çocuğun psikolojik destek alması gerektiğini gösterir.
PEKİ FİZİKİ CEZA İŞE YARIYOR MU?
2002’de Elizabeth Thompson Gershoff’un 36,000 kişiyi kapsayan 88 çalışmayı tarayarak yaptığı bu araştırmada fiziki cezanın artıları ve eksileri de belirlendi. Araştırma sonuçlarına göre -tahmin edeceğiniz üzere- eksilerin artılara oranı oldukça fazla.
Fiziki Cezanın ‘Kısa Vadede’
Artıları;
-Velinin taleplerine anında uyulması
Eksileri;
– Çocuğun agresifliğine ve suça meyiline katkı
– Ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkinin zayıflaması
– Çocukta başgösteren mental problemler
– Çocukların fiziksel istismarının toplumda artış göstermesi
Fiziki Cezanın ‘Uzun Vadede’
Artıları;
– HİÇ YOK
Eksileri;
– İleride çocuğun suç kapsamına girecek hareketlere meyilli olması
– Çocuğun yetişkin olduğunda; depresyon, anksiete ve uyuşturucu bağımlılığı gibi mental problemler yaşaması
– Çocuğun gelecekte eşine ya da çocuğuna şiddet uygulama ihtimalinin artması