Bilim adamlarına göre Dünya’nın çekirdeği, yerkabuğundan 2.5 yıl daha genç. Peki bu nasıl olabilir?
Evet bu nasıl olabilir?
Acaba birileri önce Dünya’nın yerkabuğunu tasarlayıp geliştirip, 2.5 yıl sonra çekirdeğin etrafına mı sardı?
Hayır, hiç ilgisi yok.
Bunun açıklaması Einstein’in görecelik teorisine dayanıyor.
Einstein’in görecelik teorisine göre evrende bir noktada yer çekimi ne kadar çoksa zaman da o kadar hızlı akıyor.
Dev bir havuzun altında su geçirmez bez düşünün, üzerinde çeşitli büyüklüklerde delikler var. Bu çeşitli büyüklükteki deliklerden su aşağıya akıyor, delik ne kadar büyükse o kadar hızlı akıyor bu su. Zamanı burada akan suya benzetebiliriz. Deliğin büyüklüğünü ise evrendeki cismin kütlesine. Havuzdaki su bitince zaman duracak mı peki? Bilemiyorum ancak bu kurduğum anolojide evrendeki büyük kütleli nesneler, kara delikler, devasa yıldızlar evrenin kalan zamanını tüketiyor demek oluyor.
Neyse, nasıl olduğunu anladınız sanırım. Dünya’nın çekirdeğinde, yerkabuğuyla kıyaslandığında yerçekimi daha düşük. Bilim adamları bu farkı gözönünde bulundurarak 4.5 milyar yıl olan Dünya’nın yaşıyla hesapladıklarında gerçekten de çekirdeğin 2.5 yıl genç olduğunu bulmuşlar. Ancak bu farklı zamanlarda yapılıp birleştirildi anlamına gelmiyor. Aynı zamanda birleşip oluşmuş onlar, ancak yerçekimi farklılığından dolayı farklı yaşlanmışlar.
Fizikçi Richard Feynman bunu 1960lı yıllarında keşfetmiş. Bu zamandan günümüze dek birçok ders kitabı bu saptamayla bağlantı kursa da günümüze kadar bunu ciddi anlamda inceleyen biri olmamış.
Taa ki Danimarka’daki Aarus Üniversitesinden Ulrik Uggerhoj bunu hesaplayıp ortaya çıkarmaya karar verene kadar.
Uggerhoj ve ekibinin hesaplarına göre Dünya’nın merkezindeki saat yerkabuğundaki saate kıyasla her saniyede 0.0000000003 saniye yavaş çalışıyor. Çok küçük bir rakam ancak 4.5 milyar yılda 1.5 yıllık bir farklılığa neden oluyor. E buna yüzey ve çekirdekteki yoğunluk farkını eklerseniz 2.5 yıl buluyorsunuz.
Aynı şeyi güneş için hesaplayan bilim adamları Güneş’in çekirdeğinin de yüzeyinden 40.000 yıl daha genç olduğunu hesaplamışlar. İlginç değil mi?