Menu

Taç utangaçlığı gösteren ağaçlar birbirine nasıl dokunmuyor?

Okaliptüs, Sitka ladin ve Japon karaçam dahil olmak üzere, belirli türdeki büyük ağaç türlerine bakarsanız, benzersiz bir fenomen fark edebilirsiniz: Dalları birbirine dokunmaz. “Taç utangaçlığı” olarak bilinen bu doğal oluşum, orman gölgesinde ağaçların çarpıcı siluetlerini mükemmel bir şekilde ana hatlarıyla belirten yırtılmaya benzer desenlerle sonuçlanır.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bilim adamları konuyu ilk kez 1920’lerde çalışmaya başladığından beri, dünyanın farklı yerlerindeki aynı ve farklı türlerin ağaçları arasında taç çekingenliği gözlendi. Ağaç türü veya ortamından bağımsız olarak, taç utangaçlığı her zaman aynı estetikte doruğa ulaşır, bu da kıvrımlı kanallara, zikzak çatlaklara ve sarma nehirlerine benzeyen boşluklarla karakterize edilir.

Bazı ağaçların neden bu eşsiz davranışı sergilediği kesin olarak bilinmese de, sayısız bilim insanı tarafından çeşitli hipotezler sunuldu. Bir olasılık, ağaçların dalları (özellikle şiddetli rüzgar alan bölgelerde) birbirine çarptığında meydana gelmesidir. Önerilen başka bir açıklama da, çok yıllık bitkilerin fotosentez için en uygun ışığı almalarını sağlamasıdır. Bununla birlikte, belki de en belirgin teori, boşlukların istilacı böceklerin çoğalmasını önlemesidir.

Ağaçların neden bu eşsiz davranışı sergilediğinin yanında nasıl bunu yapabildikleri de halen araştırmaların konusu. Bildiğiniz gibi ağaçların görme yeteneği yok. Nasıl anlıyor başka bir ağacın varlığını ve o yöne doğru gelişmiyor bunu anlamaya çalışıyor bilim adamları.

Bu büyüleyici ağaç tepkisinin ardındaki sebep ne olursa olsun, bir şey açıktır: taç utangaçlığı çok fotojenik bir fenomendir!
Birkaç resimle siz de böyle olup olmadığına kendiniz karar verin.


Yorumlar

yorum