Acaba bu parlak nokta gerçekte ne olabilir?
NASA’nın Şafak (Dawn) uzay aracı cüce gezegen Ceres’in şu ana kadarki en yakın resimlerini çekti. Üzücü olan şey yüzeyindeki gizemli parlak nokta hakkında fazla birşey vermemesi, ancak bu piramite benzer yapının çarpıcı yeni resimlerini görebiliyoruz.
Resimdeki dağ yüzeyden 6 km yükseklikte. Yamaçları parlak traşlanmış gibi ve yüzeydeki görüntüsü ise keskin. İlginç bir şekilde dağın yakınında herhangi bir yığıntı da yok, ve tek başına dikiliyor, bir sıradağın parçası değil.
Diğer resimlerde uzay aracı Ceres üzerindeki bir sıradağı keşfetti, ayrıca Alman tanrıça Gaue’nin ismiyle anılacak bir devasa krater buldu. Dawn görünen ve infrared haritalama spektrometresi kullanarak yüzeydeki mineraller hakkında da veriler topluyordu.
Sıradağı dizisi bu resmin alt solunda görülebilir.
Dawn, Ceres’in etrafındaki yörüngesine 2011 ve 2012 yıllarında protogezegen Vesta’ya olan ziyaretinden sonra bu sene Mart ayında ulaşmıştı. Şu an ise 1470 kilometre mesafede yörüngesinde dolanmakta. Önümüzdeki birkaç ay süresinde yaklaşacak ve Ekim ayında bu uzaklık 375 kilometre’ye inecek. Bu mesafeden çok daha çarpıcı resimler görmeyi ümit ediyoruz.
Şu anki yörüngesinde Dawn’ın Ceres’in tüm yüzeyini resimlemesi 14 tur atarak 11 gün sürüyor. Önümüzdeki iki ay süresince tüm yüzey altı defa haritalanacak. Bu mesafeden çekilen resimlerde her bir piksel (nokta) 140 metreye tekamül ediyor. Ve her biri yüzeyin yüzde birinden daha az bir kısmını ifade ediyor.
Bizce bütün bi resim kalitesi ve yüksekliği bir kenara bırakırsak, asıl öğrenmek istediğimiz Ceres’in yüzeyindeki parlak noktaları oluşturan şey. Acaba buz mu? Tuz mu? Yoksa başka birşey mi? Ya Ceres’e düşmüş bir deseptikonsa, ve uyandırınca bize saldırırsa?
Bekleyip görmeyi ümit ediyoruz.