Bilim adamları bu sefer bir fareyi kafasına yerleştirdikleri bir mikroçiple uzaktan kontrol ettiler. Sırada ne var?
Daha önce hamamböceklerini uzaktan kontrol ettikleri haberimizi buradan paylaşmıştık.
Reuters’da yayınlanan bir habere göre bu sefer bilim adamları beynine elektrot yerleştirdikleri fareyi uzaktan kabloyla beyninin bölgelerini uyararak kontrol etmeyi başardılar.
Bu küçük implant, insan saç kılından daha ince, ve uzaktan kumandayla farenin beynindeki nöronlara ışık tutup ilaç enjekte edebiliyor.
Nöro-bilimadamları bu ana kadar ilaç göndermeyi daha geniş tüpler, ve fiber optik kablolarla yaptıkları fotosimülasyon vasıtası ile gerçekleştiriyorlardı, ve bu hayvanın beyin yapısına zarar verip hayvanın hareketlerini sınırlayabiliyordu.
Washington Üniversitesi tıp fakültesi ve Illinois üniversitesi tarafından geliştirilen bu implant çok daha az beyin hücresine zarar vererek yerleştirilebiliyor ve bilim adamları bu implantı çoğunlukla ilaç uygulamak için kullanıyorlar.
Küçük bir pille güç alan bu küçük cihaz farenin kafasına yerleştiriliyor. İçerisinde küçük haznelerde testler sırasında uygulanacak olan ilaçlar bulunuyor böylece başka bir yere bağlanmasına gerek yok.
Bu deneylerin birinde farelerin beyninin motivasyon ve bağımlılığı kontrol eden bölgesine morfini taklit eden bir ilaç verildi, ve farelerin daire şeklinde yürüdükleri görüldü.
Diğer testlerde bilim adamları optogenetik adı verilen bir teknik kullandılar, nöronları modifiye edildi ve bunlar ışığa karşı hassas hale getirildi. Böylelikle minyatür ledler kullanarak beyinlerini uyarılabilecek şekle getirdiler bilim adamları. Fareler bazı ledler aktifleştirilerek kafeslerinin belli bir kısmında tutuldu, ve bu yapıldığında fareler kendilerine sinyal gönderen antenden iki metre uzaktaydı.
Araştırma yakın zamanda Hücre isimli bilim dergisinde yayınlandı. Söylenildiğine göre stres, depresyon, bağımlılık ve acı çekme gibi nörolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilirmiş.