Titanik gemisiyle ilgili bilmediğiniz 11 hüzünlü yada ilginç gerçek. 8 numara beni çok duygulandırdı.
Titanik filmini hatırlarsınız. James Cameron’un meşhur filmi, 11 Oskar ödülü alarak tarihte Ben Hur ile birlikte en çok ödül alan iki filmden biridir. Eğer bu filmi Oskar ödülleri ile bilmiyorsanız eminiz film sinemalarda gösterildiği yıllarda Bodrum ve Marmaris gibi sahil bölgelerimizde her minik kayığın ucunda Leonardo Di Caprio gibi kollarını açıp Titanikçilik oynayan vatandaşlarımızdan kesin hatırlayacaksınız.
Tarihin en büyük trajedilerinden biri olan bu olay kendi içerisinde oldukça hüzünlü ve ilginç gerçekler barındırıyor. Sizin için aralarından birkaçını derledik.
- Geminin hayatta kalan bir Japon yolcusu vardı. Bu yolcu Japonya’ya döndükten sonra utancından gemiden kurtulamayıp ölmüş olması gerektiğini söyledi.
- Titaniği batıran buzdağı milattan önce 1000 yılından beri mevcuttu. Kutuplarda oluşup okyanusa inene kadar 3000 yıl geçiren buzdağı okyanusta Titaniği batırdıktan 2 yıl sonra komple eriyip kayboldu.
- Eğer çarpılan buzdağı 30 saniye önce görülebilmiş ve kaptan haberdar edilebilmiş olsaydı bu facia yaşanmayacaktı.
- Titanik gemisinin 4 bacasından 4.sü tamamen dekoratif amaçlıydı ve görüntüden başka bir fonksiyonu yoktu.
- Gemideki cankurtaran sandallarının yarısından fazlası tam doldurulmamıştı.
- Tarihte buzdağı tarafından batırılan tek okyanus gemisi Titaniktir.
- Kazadan bir gün önce planlanmış bir cankurtarma tatbikatı vardı. Bu tatbikat yapılmadan iptal edildi.
- Leonardo Di Caprio-Kate Winslet Titanik filminin en duygusal anlarından biri belki de geminin batışına aldırmayan ve müzik yapmaya devam eden orkestra üyeleri idi. Bu gerçekte de aynen böyle oldu. Müzisyenler gemi batana kadar çalmaya devam ettiler ve gemiyle birlikte şu an okyanusun dibinde ebedi istirahatlarına devam ediyorlar.
- James Cameron’un Titanik filminin bütçesi geminin yapım maliyetinden daha fazlaydı.
- Gemiden sağ kurtulan aşçı, sağ kurtulmasını suya düşmeden önce içtiği aşırı miktarda alkole borçluymuş. Alkol onu okyanusun dondurucu soğukluktaki sularında sıcak tutmuş.
- 1898 yılında Morgan Robertson tarafından yazılan “Titan batığı” isimli kitapta yazar Titan isminde bir gemiden bahseder. Gemi kitaba göre çağında yapılan en büyük gemidir, “Batmaz” diye bilinmektedir, Titanik gibi 3 çarklıdır. Bu kitaptan 14 yıl sonra gerçek titanik kitapta bahsedilen aynı yerde kitapta anlatıldığı gibi bir buzdağına çarparak batmıştır.