Menu

Vücudunuzun sizi korumak için kendiliğinden yaptığı 12 şey

Vücudumuzun biyolojik döngülerini ve sistemlerini bilim adamları halen tam anlamıyla çözebilmiş değiller. Vücudun savunma sistemi de bu sistemlerden birisi. Bizleri 24 saat boyunca durmadan dinlenmeden bize zarar verebilecek şeylerden korurlar.

Karşınıza bunlardan 12 tanesini getiriyoruz.

  1. Esneme
    esneme
    Esnemenin amacı bilim adamlarına göre beyniniz fazla ısındığında ya da aşırı yüklendiğinde onu soğutup normale döndürmekmiş.
  2. Hapşırma
    hapsirma
    Burun boşluğumuz çok fazla toz, mikrop ve diğer allerjen ve rahatsız edici maddelerle dolduğunda vücudumuz hapşırarak bunlardan kurtulur.
  3. Gerilme
    gerilme
    İçgüdüsel olarak vücudumuzu gün içerisinde yaşayacağımız fiziksel yükler için hazırlamak amacıyla geriliriz. Aynı zamanda bu; kasları çalıştırır, kan dolaşımını düzenler ve ruh halimizi düzeltir.
  4. Kendini kaybetme
    Aşırı alkol aldığınızda ertesi sabah uyanıp kendinizi bambaşka bir mekanda geceye dair hiçbir şey hatırlamıyor bir durumda bulduğunuz oldu mu hiç? Bu da bir anlamda vücudunuzun sizin istemli şekilde yaptığınız zarar verici eylemden sonra sizi kapatarak kontrolü ele alıp sizi kurtarmaya çalışmasıdır. Bunu cinnet geçirmeyle karıştırmamak lazım, gerçekte cinnet geçirme diye birşey yoktur. Aklıselim olarak yapamayacağı şeyi suçu başka bir şeye atarak yapabilecek insanların uydurduğu bir şeydir. Cinnet mi geçirdin? Geçirmeseydin kardeşim.
  5. Hıçkırma
    Çok hızlı yemek yiyip, büyük yemek parçalarını yuttuğumuzda, ya da aşırı ısındıysak midemizdeki pnömogastrik sinir ucu rahatsız olur. Bu midemiz ve diyaframımızla bağlantılı şekilde hıçkırma hareketine neden olur.
  6. İştah kaybı
    istah_kaybi
    Hastalanan vücudunuz bu hastalıkla daha iyi mücadele edebilmek için sindirim sistemine harcadığı enerjiyi bu mücadeleye yönlendirmek ister. Bu nedenle iştah kaybı yaşarsınız. Detaylı öğrenmek için bu satıra tıklayın.
  7. Miyoklonik sıçrama
    Bu aslında uykuya geçmeye başladığınızda vücudunuz yavaş yavaş rahatlarken bir anda elektrik şoku gibi birşey yaşayarak sıçramanızdır. Bu anda bütün kaslarınız öyle bir kasılır ki neredeyse yataktan aşağı düşersiniz. Bunun sebebi uykuya geçmeye başladığınız zaman, nefes alışınız hızlı şekilde yavaşlayıp kalp atış hızınız yavaş şekilde düşüyorsa bu olay beyniniz tarafından yanlış yorumlanır. Beyniniz sizin ölmekte olduğunuzu zannederek size bir şok gönderip sizi hayatta tutmaya çalışır.
  8. Cildin buruşması
    parmak_burusmasi
    Eğer vücudunuz aşırı miktarda nemle karşı karşıya ise yüzeyler oldukça kaygan olacaktır. Bu nedenle ellerinizdeki deri hemen buruşarak düzgün yüzeyleri tutmanızı kolaylaştıracak ve kaymanızı engelleyecektir.
  9. Hafıza kaybı
    Yaşadığınız kötü olaylardan sonra hafıza kaybı yaşamanız doğaldır. Beynimiz hafızalarımızdan en korkunç anıları silmeye çalışır.
  10. Tüylerin diken diken olması
    tuyler
    Bu olayın asıl işlevi vücudumuzun ciltlerimizdeki gözeneklerden kaybettiği ısıyı azaltmasıdır. Tüylerimiz diken diken olduğu zaman kendimizi ısıtmamız daha kolaylaşmaktadır.
  11. Gözyaşı
    gozyasi
    Gözümüze yabancı bir nesne girdiğinde bunun çizilmesini engellemek ve bu yabancı nesnenin dışarı atılmasını kolaylaştırmanın yanında, gözyaşı bir nevi duygusal koruma da sağlar. Vücudunuz bir ağrı nedeniyle ya da herhangi başka bir sebepten stres altındayken daha farklı bir rahatsızlık verici şey oluşturup sizi ağrıdan başka bir şeye odaklanmaya yöneltir.
  12. İstemsiz Kusma
    Kusma yediğiniz yada içtiğiniz ve vücudunuza zarar verdiği bilinçaltınız tarafından algılanmış bir nesnenin sizin isteminiz dışında dışarıya atılmaya çalışılmasıdır.

Aklınıza gelen başka böyle şeyler varsa lütfen aşağıdaki yorumlarda belirtin, inceleyip yukardaki listeye ekliyelim.

Yorumlar

yorum