Menu

VİDEO: Minik robotlar ağırlığının 100 katı nesnelerle duvara tırmanıp, ağırlığının 2000 katı nesneleri çekebiliyor. Doğadan esinlenilmiş.

minik_robot
Küçük görüp karamürsel sepeti zannetmeyin. Bu küçük robotlar ağırlıklarının 100 katı nesneleri taşıyarak duvarları tırmanıyor.

Stanford Üniversitesindeki makina mühendisleri tarafından geliştirilen bu robotlar Seattle, Washington’daki Robotlar ve Otomasyon konferansında sergilenecek.

Olayın sırrı ise robotun ayağındaki tutucu maddede gizli. Bilim adamları hayvan krallığında en iyi tırmanma yeteneğine sahip hayvanlar olan kertenkeleleri inceliyerek geliştirmiş bu maddeyi. İçerisinde kauçuktan minik çivileri olan bu madde robot tırmanırken duvarı sıkı sıkıya tutuyor. Basınç uygulandığında bu çiviler eğiliyor ve yüzey alanları büyüdüğünden yapışkanlıkları da artıyor. Robot arka ayağını yukarı kaldırdığında ise bu çiviler tekrar düzelerek kolayca çıkıyorlar duvardan.

Tutucu maddenin yanında tırtılların hareketinden de esinlenilmiş. Çünkü bir tırtıl gibi ayaklardan bir tanesi robotu ileri taşırken öbürü yerinde sabit duruyor ve ardından bu rollerini değişiyorlar.

9 gramlık bir robot bu sayede bir kilogramdan fazla ağırlık kaldırabiliyor.

İkinci bir minik robot ise mikroskobik boyutlarda ve zaten mikroskop kullanılarak yapılmış. 20 miligram ağırlığındaki bu robot 500 miligramlık yükü taşıyabiliyor.

En etkileyici robot ise mikroTug adındaki yer robotu diyebiliriz. Kendisi 12 gram ağırlığında ancak kendisinden 2000 kat ağır bir nesneyi çekebiliyor.
https://www.youtube.com/watch?v=K5YzlsUGrhU
Bu tip robotların kullanım alanları artık sizin hayal gücünüze kalmış. Ancak askeri alanların dışında doğal afetlerde, fabrikalarda, inşaatlarda veya yangınlarda kullanılabilir diye ilk aklımıza gelenler.

Yorumlar

yorum