Menu

NASA’nın marsa 2020 yılında göndereceği yeni araba (rover) burada oksijen üretecek.


Mars’ta bir gün yaşayacaksak, orada oksijene ihtiyacımız olacak. Orada su var, kar da var, ama o hayati molekül olmadan, oldukça sıkıntı çekeceğiz.

Şu an Mars’ta atmosfer, Dünya’nınki ile çok farklı. Soluk mavi noktamızda havamız ağırlıklı olarak azottan oluşur, ve bunun yüzde 21’i oksijendir. Kırmızı göksel komşumuzdaki atmosfer ise az miktarda azot (yüzde 3) ve çok miktarda karbon dioksitten (yüzde 95) oluşuyor.

Mars’ın atmosferi ayrıca inanılmaz incedir. Milyonlarca yıl önce, Mars atmosferi çok daha yoğundu ve hatta Dünya benzeri oksijen miktarları içeriyordu. Bununla birlikte, manyetik alanı bozuldu ve güçlü güneş rüzgarları gazların çoğunu uzaklaştırıp uzaya fırlattı. Bugün, üst atmosferde çok az miktarda oksijen var.

Mars’ta oksijen düzeylerini yükseltmenin uygun bir yolu, doğadan bir miktar ilham almak olabilir. Fotosentez, karbon dioksiti her zaman oksijene dönüştürür; bu nedenle, bu işleme benzer bir şey küçük bir kutuya sıkıştırılabiliyorsa, bir araca bağlanabilir.

O2 üretmek için Mars havasında CO2’ye bağlı ekstra karbon atomunu “kesip” kesmek için güçlü bir lazer kullanmak bir seçenek. Alternatif olarak, elektroliz olarak bilinen bir süreçte karbon ve oksijen atomlarını birbirinden ayırmak için bir yakıt hücresi kullanabilirsiniz.

NASA ikinci seçeneği tercih ediyor ve MOXIE – Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi – Mars 2020 roverine yüklemişler. Amaç, yüzeyde mümkün olduğunca az miktarda oksijen üretmektir.

Başarılı olursa, NASA gelecekteki astronotların gelecekte kullanmaları için oksijen üretecekleri, Mars’ta yaklaşık 100 kat daha büyük bir MOXIE benzeri alet yerleştirmeyi planlıyor. Oksijen gaz olarak nefes almada kullanılabilir; sıvı olarak ise, bir roket yakıtıdır.

Bu Güneş etrafında dönen dördüncü kayanın daha yaşanabilir olmasını sağlamak için atılan heyecan verici bir adım.

Yorumlar

yorum