Menu

İnsan beyni neden girintili çıkıntılıdır? Çünkü kafamızda yer yok.

Beyindeki sinyal gönderen nöron hücreleri bir hacme ihtiyaç duyuyor. Ancak maalesef kafatasımızdaki alan çok dar. Bu nedenle bu hacim başka bir şekilde en elverişli hale getirilmiş: katlanarak. Doğa Fiziği tarafından yayınlanan bir makalede ve bu makaleyi açıklayan aşağıdaki videoda büyüyen fetüste beynin oluşumu modelleniyor.
beyin
Hücreleri arasındaki bağlantı sayısını en fazla sayıya ulaştırmaya çalışan bir organ için yüzey alanını en iyi şekilde kullanmak bu işin anahtarı. Bu nedenle beyin bir tuğlaya değil de birarada duran makarnaya benziyor.

Nasıl oluştuğuna gelince, beynin yüzeyi ile içi birbirinden farklı yapıda. Beynin dışı hızlı büyüyor ve bu hızlı büyüme sıkışmaya neden oluyor, bu da sulci adı verilen derin girinti ve çıkıntıları oluşturuyor.

Aşağıdaki videoda anlatıldığı üzere bilim adamları önce 3 boyutlu bir yazıcı kullanarak jöleden bir fetüs beyni oluşturuyorlar. Bu jöleyi çevresindeki çözücü sıvıyı emen tipte benzer bir jöle ile kaplıyorlar. Ve ardından çözücü sıvının içerisine bırakıyorlar. Sıvının içerisinde dış kaplama hemen büyümeye başlıyor. Bu da mekanik olarak kıvrılmasına neden oluyor.

Yorumlar

yorum