Hiç düşündünüz mü? Uzayda ölen astronotlara ne yapılır?
Öncelikle şu ana kadar uzayda ölen bir astronot olmadı. Ruslar bile hiçkimseyi kaybetmediler yani. Uzayda ölüme en çok yaklaşan kişi Rus kozmonot Vladimir Komarov idi, atmosfere sert giriş yaptı ve böyle hayatını kaybetti. Zaten kazaların büyük çoğunluğu uzayda olmak yerine hiç affı olmayan atmosferde oluyor. Onu terkettiğimiz için çok sinirlenen bir eş gibi ölümcül davranıyor. Konumuza dönecek olursak, uzaydaki ölü bir astronot hayattaki diğer astronotlar için bir dizi soruna neden oluyor.
1. Onu uzay gemisinde dolaba kapatamazlar, akıl sağlığı ve fiziksel olarak riskler taşır.
2. Önceden hazırlanmış bir mezarlık milyonlarca dolar masraf tutar, ve NASA’nın bunu inşa etme planı da mevcut değil.
3. Eski Star Trek bölümlerinden birinde Spack’ın vücuduna yaptıkları gibi uzaya terk edebilirler. Ancak astronotların bunu arkadaşlarına yapabileceklerini düşünmek pek de kolay değil. Bunu sadece manevi ve ahlaki değerler yüzünden değil, uluslararası anlaşmalarla yörüngedeyken atık atmak yasak olduğu için yapamazlar. Çünkü böyle bir nesne yörüngedeki diğer nesnelerle çarpışabilir.
Geliştirilen çözümlerden bir tanesi vücut torbası çözümü. Cesedi torbaya koyup uzaya çıkarıyorlar, oradaki korkunç soğukta ceset tamamen donuyor. Ardından bir titreşim oluşturarak ceset tamamen un ufak olana kadar sarsıyorlar. Oldukça masrafsız bir çözüm olmasına rağmen hala çok gaddarca bir seçenek bize göre.
Yakında yapılması planlanan Mars görevleri ile birlikte daha iyi bir fikir geliştirmek gerekiyor. Ve NASA’daki bilim adamları bunun uzerinde büyük efor harcayarak kafa patlatıyorlar. Eğer sizin bir fikriniz varsa bunu aşağıda paylaşın. Kimbilir? Belki sizin adınıza bunu NASA’ya ulaştırırız.
Bu arada eğer ben uzayda ölmüşsem, herhalde uzaya terk edilmeyi tercih ederdim. Diğer uydu ve nesnelere çarpmayacak şekilde ve şöyle güneş sisteminden çıkacak bir açıyla ittirsinler, artık bir güneşe ya da bir kara deliğe rastlayana kadar yol alayım, taş maş da gerekmezdi hani.