Menu

Harvard Üniversitesinde bulunan 2 kitap insan derisiyle ciltlenmiş…


Harvard Üniversitesi kütüphanesinde bulunan iki kitap insan derisiyle ciltlenmiş!!!

Üç yıl kadar önce kütüphanenin tozlu raflarında bulunan 3 ayrı kitabın çok garip görünen deri ciltle kaplı olduğu tespit edildi. Derinlemesine yapılan incelemede ise bu yumuşak kaplayıcı malzemenin insan derisi olduğu tespit edildi. Üstelik içinde yazıldığına göre bu kitapların bir tanesini kaplamakta kullanılan deri bir insan canlıyken ondan alınmış.

Anlaşıldığı üzere insan cildiyle kitap kaplamak 17. yüzyılda oldukça popülermiş. Antropodermik bibiliyopegi adıyla bilinen bu uygulama özellikle anatomi ile ilgili ders kitaplarını kaplamakta kullanılıyormuş. Tıp profosyonelleri kadavralardan aldıkları deriyi kendi kitaplarını kaplamak için geriye dönüştürüyorlarmış yani.

Ancak Harvard’daki bu üç kitap sırasıyla Roma şiirleri, Fransız filozofisi ve ortaçağ İspanyol kanunları üzerine. Practicarum quaestionum circa leges regias adındaki kitapda ise çok ilginç bir not bulunmuş. Kitabın 794. ve sonuncu sayfasında şöyle yazıyormuş: “Bu kitabı bağlayan şey benim yakın arkadaşım Jonas Wright’ın parçalarıdır, ki o 1632 yılının Ağustos ayının 4’ünde canlı iken derisi yüzülmüştü. Kral Mbesa bu kitabı bana verdi, zavallı Jonas’ın sahip olduğu şeylerden biriydi bu kitap. Huzur içinde uyusun.”

Ancak birkaç yıl sonra bu kitabın kampüste çok büyük bir ilgi çekmesinden dolayı Harvard Üniversitesi uzmanları kitabı test etmişler, ve kitabın aslında bir şaka olduğu sonucuna varmışlar. Çünkü kapağı insan yerine dana ve domuz dna’sı içeriyormuş.

Ancak üç kitaptan biri gitse bile diğer iki kitabı test eden Harvard Üniversitesi diğer kitapların şaka olmadığı sonucuna varmış. İnsan derisini tespit etmişler.

Aslında fikir olarak hayattayken bu adamlara dövme yapıp ardından derilerini yüzüp ciltleselermiş belki de adamların gelecek nesillere kalıcı eser bırakmasını garantilemiş olurlardı. Neyse, biz tiksinmeye devam edelim insanların yapabilecekleri iğrençliğin bir sınırı olmadığını bir kez daha hem de Dünyadaki en önemli eğitim kurumunun kütüphanesinde görerek.

Kaynak

Yorumlar

yorum