Menu

Fermi’nin paradoksu. Neden şu ana kadar herhangi bir uzaylı ile karşılaşmadık. Türkçe altyazılı video

Evren gözlemlerimize göre hayatı destekleme potansiyeli olan yıldızlarla ve trilyon kere trilyonlarca gezegenle dolu devasa bir yer. Eee… Peki uzaylılar nerede o zaman? Bu bilim adamlarının Fermi paradoksu olarak adlandırdığı şeydir. Aşağıdaki 6 dakikalık video da bu paradoksu açıklıyor.

Gerçekte eğer evren uzaylılarla kaynıyor olsa bile bizim kendi galaksimiz Samanyolu dışındakilerle hiçbir şekilde biraraya gelme şansımız yoktur. Bunun nedeni evrenin belki de hayal edemeyeceğiniz şekilde hızlı bir şekilde genişlemesidir. Eğer çok hızlı uzay gemilerimiz olsaydı bile buralara ulaşmamız milyarlarca yıl sürerdi. Bu nedenle samanyoluna bakmamız lazım.

Samanyolu da aslında küçük bir yer değil. Dünyadaki her bir kum tanesi için galaksimizde 10000 tane yıldız bulunmaktadır, ve bunlardan beşte birinin yaşanılabilir bölgesinde bir gezegen bulunduğu tahmin edilmektedir. Eğer bu gezegenlerin binde biri yaşamı destekleyebilse galaksimizde içinde yaşam barındıran 1 milyon gezegen olması gerekirdi. Peki neden bu yaşamın işaretlerini göremiyoruz? İşte bu Fermi Paradoksudur ve şu ana kadar hiç kimse açıklayamamıştır.

Ancak bu paradoksu açıklamak için birkaç fikir var. Bunlardan bir tanesi filitre hipotezi, Evrende hayatı komple silen filtreler olduğunu düşünüyor. Bunlardan bazılarını biz çoktan geçmiş durumdayız ancak karşımıza çıkmak üzere bekleyen filtreler de bulunuyor olabilir. Mesela gelecekte bir teknoloji tüm gezegeni yokedebilir. Bu durumda her medeniyetin son sözü şöyle birşey olurdu: “bu yeni cihaz bu düğmeye basınca tüm sorunlarımızı çözecek”. Eğer bu doğruysa biz varoluşumuzun sonuna başlangıcından daha yakınız demektir.

Ancak alternatif olarak 90 milyar ışık yılı çapındaki evrende belki de bizler tek canlı organizmalarız.

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *