Menu

Dünya’daki su kuyrukluyıldızlarla mı geldi? Bulgular bu teoriyi doğrulamadı.

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde ülkemiz ak-saray’dı, futbol’du, Kurt Seyit ve Şura’ydı birsürü gereksiz tartışmayla oyalanırken Avrupa Uzay Ajansı 67P kuyrukluyıldızına Rozetta uzay aracını başarılı bir şekilde indirdi. Ve bu uzay aracı kuyrukluyıldızın üzerinde sondaj yaparak kuyrukluyıldızın üzerinde bulunan maddeleri ve en önemlisi suyu inceledi.

Dünya’daki suyun kaynağı bilim adamlarını uzun süreler meşgul etmiştir. Şu ana kadar en çok kabul gören teoriye göre Dünya’nın yüzeyinin % 70ini oluşturan su kuyrukluyıldızlarla Dünya’ya taşınmıştı.

Ancak Rozetta uzay aracının 67P kuyrukluyıldızında yaptığı sondaj sonuçlarını içeren ve bugünlerde Science dergisinde yayınlanan makaleye göre kuyrukluyıldızda bulunan su Dünyadaki sudan farklı izotoplar içeriyor. Bu nedenle şu an bilim adamları kuyrukluyıldızlar yerine göktaşları ile bu suyun Dünya’ya ulaşmış olacağını düşünüyorlar. Halihazırda göktaşları kuru ve tamamen kayadan oluşan yapılar gibi görünse de, Dünya’nın oluşumundan 800 milyon yıl sonrasındaki dönemde göktaşları belki de suluydu.

Ayriyeten Neptün gezegeninin ardında gelen arada Güneşe sortiler yapan kuyrukluyıldızlar görünüşe göre oldukça farklı ve değişik yapı ve şekillerde olabiliyor. Bu nedenle bilim adamları bir sonraki gelecek kuyrukluyıldıza da iniş için planlara çoktan başladılar bile.

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *