Menu

Bilim adamları üzerinde yaşam olma olasılığı çok yüksek olan bir gezegen keşfetti.

new-earthh-1
Kepler uzay teleskopu ile NASA araştırmacıları etrafında dolandığı yıldızın yaşam bölgesi içerisinde bulunan bir gezegen keşfettiler. Adını Kepler-186f koydukları gezegen bizden 500 ışık yılı uzakta yer alan Cygnus takımyıldızı içerisinde bulunuyor.

Yaşam bölgesi aynı zamanda altınkilit alanı diye adlandırılıyor. Bu bölge yıldızın etrafındaki üzerinde likit olarak su bulunabilen gezegenlerin uygun atmosfer basınca sahip olabildikleri bölgesi. Tahmini olarak Samanyolu galaksisi içerisinde 40 milyar kadar Dünya büyüklüğünde gezegen olduğu düşünülüyor. Fakat keşfedilen bu gezegen Dünya büyüklüğündeki gezegenlerden yakındaki yıldızın yaşam bölgesi içerisinde yer alan ilk gezegen.

Kepler-186f yanında aynı yıldızın etrafında dönen 4 gezegen daha var. Bu demek oluyor ki eğer yakındaki yıldız bizim güneşimize benziyorsa Kepler-186f üzerinde hayat olması ihtimali katlanarak artıyor.
kep
NASA’nın SETI araştırma enstitüsü bilim adamlarınadn Elisa Quintana’ya göre: Biz üzerinde yaşam olan bir gezegen biliyoruz. Bu da Dünya’dır. Bu nedenle Dünya dışında hayat ararken evrende Dünya’ya benzer karakteristikleri olan gezegenlere yoğunlaşıyoruz. Yaşam bölgesi içerisinde Dünya büyüklüğünde bir gezegen bulabilmek bu anlamda ileriye doğru büyük bir adım.

Yakınındaki yıldız güneşimizin yarısı kadar ve Kepler-186f Dünya’mızın aldığı güneş enerjisinin sadece üçte birini alabiliyor. Kepler-186f için bir yıl 130 gün, bu güneş etrafındaki bir turunu 130 günde tamamlıyor.

Sizce Dünya dışında bir yerde yaşam bulunması mümkün mü? Aşağıda yorumlarınızı bekliyoruz.

Kaynaklar:
1. http://www.nasa.gov/ames/kepler/nasas-kepler-discovers-first-earth-size-planet-in-the-habitable-zone-of-another-star/
2. http://en.wikipedia.org/wiki/Planetary_habitability

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *