Menu

Diş dolgusuna son! Bilim adamları Alzheimer ilacının bir yan etkisini keşfetti. Dişleri yeniliyor.

Bilim adamları, Alzheimer hastalarında daha önce denenmiş bir ilacın diş gelişimi ve boşlukları onarmasını tetiklediğini keşfettikten sonra dolgular, tarihe gömülebilir.

Londra’daki King’s College araştırmacıları, Tideglusib ilacının dişlerin pulpasında bulunan kök hücreleri uyararak yeni dentin üretmesini sağladığını buldular – emaye altındaki mineralize materyal.

Diş içindeki hamur bir travma veya enfeksiyonla maruz kalırsa dişler zaten dentini yenileme kabiliyetine sahiptir, ancak yalnızca doğal olarak çok ince bir tabaka oluşturabilir ve diş çürümesinin sebep olduğu derin boşlukları doldurmak için yeterli değildir.
 
Ancak Tideglusib, dentinin oluşumunu önleyen GSK-3 adlı bir enzimi kapatıyor.

Bilim adamları, biyolojik olarak çözünebilen küçük bir süngeri bu ilaçla ıslatarak ve diş oyuğuna koyarak diş hasarını onarmanın mümkün olduğunu gösterdi.

Bu küçük süngerler kolajenden yapılıyor, böylece zaman içinde eriyip kayboluyor ve geride sadece onarılan diş kalıyor.

Şu an bu yeni tedavinin klinik deneyleri yürütülmekte.

Bu ilaç Alzheimer hastalarında zaten klinik deneyleri geçtiği için diğer başka ilaçlardan çok daha hızlı hayatımıza girebilir.

Günümüzde diş hekimleri daha büyük çürükleri tedavi etmek ve dişlerdeki delikleri doldurmak için kalsiyum ve silikon bazlı ürünler gibi yapay yapıştırılmış çimentolar veya dolgular kullanıyorlar.

Ancak bu çimento diş içinde kalıyor ve parçalanamıyor, yani dişin normal mineral seviyesi asla tamamen geri gelmiyor.

Bununla birlikte, yeni teknik, enfeksiyona eğilimli olan ve çoğu kez birkaç kez değiştirilmesine ihtiyaç duyan bu dolguların doldurulması ihtiyacını azaltabilir.

Dolgu işlemi başarısız olduğunda veya enfeksiyon meydana geldiğinde, diş hekimlerinin etkilenenden daha büyük bir alanı temizleyip çıkarması ve doldurması gerekir ve birden çok tedaviden sonra bu dişi tamamen kaybetmeye yol açabiliyor.

Prosedür şimdiye kadar yalnızca fare dişlerinde kullanılmış.

Araştırma, Scientific Reports dergisinde yayınlandı.

Yorumlar

yorum