Bilim adamları bir kurtçuğun beynini Lego Robot ile birleştirdiler.
Beyin aslında nöronlar arasındaki sinapslar aracılığıyla iletilen bir dizi elektrik sinyalinden oluşur. Eğer bu sinyalleri öğrenip, kataloglayabilirseniz, teorik olarak, herhangi bir insanın beynini bilgisayara yükleyerek, bu kişinin sonsuza kadar verisel bir bilinç olarak yaşamasını sağlayabilirsiniz. Yakın zamanda Johnny Depp’in filmi Transcendence’i görenleriniz benzer bir senaryoyu hatırlayacaktır.
Aslında bu film tam anlamıyla bilim-kurgu sayılmaz, çünkü bilim adamları çoktan beyinleri bilgisayara yükleme üzerinde yol almaya başladılar bile. İnsan beyni gibi milyarlarca bağlantı ve sinyal içeren bir beyin yerine oldukça basit sayılabilecek bir beyinle bu işin olabileceğini de gösterdiler. Seçtikleri beyin Caenorhabditis Elegans adıyla bilinen bir kurtçuğun beyni.
Bu kurtçuk bilim adamları tarafından defalarca incelenmiş ve tüm sinir sistemleri haritalanmıştır. OpenWorm adı verilen bir proje bu kurtçuğun 302 nöronunun her bağlantısını haritalamış ve bilgisayar yazılımında simüle etmiştir.
Bu projenin asıl hedefi tüm organizmayı komple bilgisayar simülasyonunda canlandırmak olsa da, şimdilik sadece beynini yükleyerek bu beyni lego robota yüklemişlerdir.
Aşağıdaki videoda gördüğünüz lego robot fonksiyonel olarak kurtçuğun benzeridir. Sonar sensörü kurtçuğun koku alma duyusunu, iki motorsa kurtçuğun beynindeki hareket sensörünün işini yapmaktadır.
İlginç olan şey bu robotun herhangi bir komut girilmeden sadece ve sadece bu beyinle idare edilmesidir. Sadece nöronların birbirine olan ağ bağlantılarını kullanarak bu robotun duvara çarpınca yön değiştirmesi, hareket etmesi ve yemeği bulmaya gitmesi başlı başına bir çığırdır.
Bilim adamları hala insan beynini aynı şekilde bilgisayarda simüle etmek üzerinde çalışmaktalar. Kendimizi bilgisayara yüklemeyi düşünmek için erken olsa da, insan beyni gibi düşünebilen bir yapıyı bilgisayarlar üzerinde hayata geçirebilirsek sanal zeka ve diğer uygulamalar için çok büyük bir aşama kaydetmiş olacağız.