Menu

Alın size robotlardan korkmamız için 10 neden:

  1. İnsanlardan daha hızlı koşuyorlar

    Dünya üzerindeki en hızlı insan Usain Bolt, Jamaikalı koşucu son 2 olimpiyatlarda 100 ve 200 metrede altın madalyayı 44.7 km/saat gibi rekor bir sürate ulaşarak aldı. Ancak videoda gördüğünüz Çita adıyla bilinen robot 50 km sürate ulaşabiliyor. Boston Dynamics şirketi tarafından Amerikan Hükümetinin DARPA fonunun desteğiyle geliştirilen bu robotun tek bir mantıklı amacı var: Öldürmek.
  2. İnsanlardan daha iyi insanmış gibi davranabiliyorlar.
    Three-cyberheads.-Artificial-intelligence.-After-Dia-Sobin.
    2012 yılında SK Games şirketi bir yarışma düzenledi, bu yarışmada yapay zeka programları ve insanlar karma olarak Counter Strike benzeri bir oyunu oynuyorlardı. Yapay zeka programları insan davranışlarını taklit ediyorlar, ve oyunu oynayan insanlar da karşılarındaki oyuncuların insan mı yoksa yapay zeka mı olduğunu bilmeden ona bir not vererek insan olup olmadığını tahmin ediyorlardı.

    Yarışmayı kazanan algoritma oyların yüzde 52’sini alan yapay zeka programı oldu. Bu çok fazla gibi görünmese de, en yüksek skoru yapan gerçek insanların skoru yüzde 40’da kaldı. Yani bilgisayar programı gerçek insandan daha fazla ikna edici bir şekilde insan gibi davranmıştı.

  3. Bizim gücümüze ve hareket kabiliyetimize ulaştılar

    Biyo-robotik, canlı dokuyla robot yaratma bilimine verilen ad. Fakat bu konuda bu sadece canlı bir doku değil. Pensilvanya ve MIT üniversitelerinde geliştirilen bir kas dokusu ışığa tepki veriyor. İnsandaki kas beyindeki nöronlardan gönderilen elektriğe tepki verir, fakat bu doku ışığa aynı şekilde tepki veriyor. Bu şekilde bir kas dokusu geliştirerek insanlardaki gibi kompleks bir sinir sistemi olmadan bir sistem geliştirdiler. Yukardaki video bu dokuyu tanıtıyor.
  4. Engellerden kaçabiliyorlar

    Drone’lar normalde sürekli olarak bir konsoldan kontrol edilirler, ve insanların kontrolü olmadan gökyüzünden yere çakılırlar. Ancak MIT üniversitesindeki Robust Robotics Grubu robotların insan bağlantısı olmadan kendi başlarına engelleri aşmasını sağlayan bir sistem geliştirdi. Amaçları robotun görevini bir defa aldıktan sonra hızlanması, yönü ve diğer parametreleri hiçbir insan etkisi olmadan tamamen tek başına belirliyerek insanları öldürebilmesi.
  5. Onlara beyin verdik
    beebrains
    Daha net söylemek gerekirse arı beyni. Sussex ve Sheffield üniversitelerinin birlikte yürüttüğü bir çalışmada arı beyinlerinin nöron bağlantı yolları ortaya çıkarıldı ve uçan bir drone’un içerisine arazide uçabilmesi için yerleştirildi.

    Beynin mekanik çalışma modelinin oluşturulması yeni bir fikir değil fakat şu ana kadar fare, maymun ve insanlara yönelmiş bir çabaydı. Halbuki araştırmayı yürüten James Marshall’a göre, sosyal böcekler gibi daha basit organizmalar oldukça gelişmiş tanıma yeteneklerine sahipler. Ve beyinleri de daha kompleks beyinlere göre çok daha küçük ve daha kolay erişilebilir.

    Eğer bu size korkutucu gelmediyse arıların nasıl davrandığını düşünün. Kovan mantıklılar, insanın başına uçuşurlar ve bir saldırı olduğunda diğer arılara sinyal verebilirler. Şimdi aynı şeyi silahlandırılmış robotların yapabildiğini düşünün.

  6. Suda yürüyebilirler

    Bu delice birşey. Robot mühendisleri insanlardan daha iyi performans gösteren robotlar geliştirmekle kalmayıp, onların yapamadığı şeyleri yapabilen makinalar geliştirdiler.

    Qinmin Pan su üzerinde suyun yüzey gerilimini kullanarak durabilen ve hareket edebilen bir robot böcek geliştirdi. Robot su üzerinde sadece yürümüyor, 15 santim yüksekliğe ve 45 cm uzaklığa sıçrayabiliyor.

    Pan ayaklar için nikel köpük kullanarak karmaşık bir 5 ayaklı sistem geliştirdi, ve 11 gram ağırlığındaki bu robot kendisini yüzey üzerinde itiyor.

  7. Espri anlayışları berbat vaziyette
    article-0-144554E9000005DC-680_634x733
    Bu Kuratas. Japonya’da geliştirilen bu robot Japonca’da “Güle Güle önemsiz insanlar” anlamına geliyor.

    Kahve koyacağı hariç 1 milyon dolara satılan 4 tonluk bu robot satın alındıktan sonra sahibi gülümseyince makinalı tüfeğiyle dakikada 6000 mermi ateşliyor. Artık sahibi sadece gülümsemeyip bir de kahkaha atarsa ne yapıyor bilemiyoruz, şu ana kadar denenemedi!

  8. Yokedilemezler

    Bu video bir toprak kurdu robotunu gösteriyor, bu proje MIT, Harvard ve Seoul üniversiteleri tarafından geliştirildi. Videoda robota araştırmacılar çekiçle vuruyorlar ancak robotta hiçbir değişiklik olmuyor. Çekiçler ve ayak aslında dünyadaki her böceğin doğal düşmanıdır, ancak bu robotu bunlar en ufak bir şekilde etkilemiyor.
  9. Kendilerini tanıyabiliyorlar
    robot-in-mirror
    Robotlar hakkında birşeyler biren herhangi birisi robotların kendi-farkındalıklarını elde eder etmez dünyadaki mekanik köleler olarak rollerini sorgulayacağını bilir. Bu günü biraz daha yaklaştırmak için sabırsızlıkla tutuşan Yale üniversitesi araştırmacıları, Nico adında bir robot geliştiriyorlar ve bu robot kendisini aynada tanıyabilecek.

    Kabul. Bu listedeki bazı maddeler yarı şaka olarak korkutucu, ancak gelin bir saniye durup bu madde üzerinde biraz düşünelim. Bu robot kendi yansımasını görüp tanıyabilecek bir kimlik geliştirebilirse ve Dünya üzerindeki yaratıklardan birisi olduğunu anlarsa, ki insanlar bunu 18 aylığa kadar yapamazlar, Nico insan bebeklerinden daha gelişmiş bir farkındalık elde edecek.

    Kaçın ve saklanın!

  10. Cambridge üniversitesi bir robot ayaklanması olasılığını inceliyor
    Los-robots-son-un-peligro-para-la-humanidad
    Cambridge üniversitesi, varoluş üzerindeki riskler çalışma merkezi profösörü Huw Price, ve Skype kurucularından Martin Rees ve Jaan Tallinn bir çalışma grubu oluşturarak gerçek bir robot ayaklanmasının olasılığını ciddi ciddi incelemeye başladılar. Eğer bir internet sitesi robot ayaklanmasının risklerinden bahsederken bu iş hala eğlence modundadır. Ancak Cambridge gibi ciddi bir üniversitede böyle bir araştırma grubu kurulmuş olması işin rengini değiştiriyor. Eğer profösörler ve Stephen Hawking gibi bilim adamları bile bundan endişe duymaya başladıysa bilgisayarınızı parçalayıp tepelere doğru kaçmaya hazır olun deriz.

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *