Tüm mavi gözlü insanlar aynı ortak atadan geliyor.
Tüm mavi gözlü insanlar birbiriyle akraba. Kopenhag üniversitesinden bilim adamlarının keşfine göre, mavi göz rengi, 6 ila 10 bin yıl öncesine dayanan bir genetik mutasyona dayanıyor.
Genetik Mutasyon Nedir?
Hücresel ilaç departmanından profesör Hans Eiberg’e göre önceden herkes kahverengi gözlüydü. Ancak OCA2 geninde meydana gelen bir mutasyon kahverengi göz oluşturma yeteneğini bazı insanlarda bir nevi anahtar gibi kapattı. OCA2 geni saça, gözlere ve cilde rengini veren melanini oluşturan P proteininin yapılmasını kontrol ediyor. OCA2 genine komşu olan gendeki bu anahtar, melanini tamamen kapatmıyor sadece insanın gözünün kısımlarından iris’deki melanin miktarını ayarlıyor. Eğer OCA2 geni tamamiyle zarar görürse insan vücudundaki saçta, gözde ve ciltteki tüm melanin üretimi duruyor, ve Albino adı verilen durum ortaya çıkıyor.
Limitli genetik varyasyon
Kahverengiden, yeşile kadar tüm göz rengi tonları gözümüzdeki melanin miktarının değişimi ile açıklanabiliyor. Sadece mavi gözlülerde çok az bir melanin farklılığı saptanılmış. Bu nedenle tüm mavi gözlülerin ortak bir atadan geldiği kararına vardık diye ekliyor profesör Eiberg. Hepsi genlerinde aynı yerde aynı şekildeki anahtarı taşıyor. Bunun dışındaki göz rengine sahip insanlarda o genler birbirinden oldukça farklı. Diye de ekliyor.
Profesör Eiberg ve ekibi mitekondri’deki DNA’yı hedef aldı, ve Türkiye, Ürdün ve Danimarka gibi çeşitli ülkelerden insanların genlerini karşılaştırdı. Bu Profesör Eiberg 1996’da OCA2 geninin varlığını tespit ettikten sonraki 10 yıllık çalışmanın son bulguları.
Doğa genlerimizi karıştırıyor
Göz rengini kahverengiden maviye çeviren mutasyon aslında ne daha iyiye ne daha kötüye gitmiş denemez. Bu saç rengi, gamze, çil gibi insanın yaşama şansını artırıp azaltan mutasyonlardan değil. Profesör Eiberg’e göre doğa sürekli insan genomunu karıştırıp farklı kombinasyonlar deniyor.
Kaynağımız Kopenhan Üniversitesi’nin yayınları. İnsan geni dergisinde yayınlanan makalenin aslı.