Neden NASA Mars’daki suyun içine gir(e)miyor?
Bildiğiniz gibi bu hafta bir numaralı haber NASA’nın açıklaması ile Mars ta su bulunması idi. NASA’ya göre Mars’da mevsimsel olarak su akışının izleri tespit edilmiş. Nasa’nın Mars üzerinde keşif yapan uzaktan kumandalı arabası Curiosity’nin hem de 50 km yakınında bulunan bu suyu, varlığını kesin olarak tespit etsek bile gidip suyun içine giremiyorlar.
Bunun sebebi ise 1967’de imzalanmış olan uluslararası bir anlaşma.
Türkçe anlamı Merak olan bu uzaktan kumandalı araba Dünya’dan 225 milyon kilometre uzaktaki bu yere uzun ve meşakkatli birsürü olaydan sonra ulaşmasına rağmen neden giremiyor sizce?
Çünkü bu aracın üzerindeki mikroplar ve Dünya’dan bulaşan diğer mikro organizmalar bu suyu kirletip Mars’ın doğasına, ve eğer varsa orada gelişmiş bir hayata çok büyük darbe vurabilir. Düşünün belki de Mars’da canlılar var ancak çok küçükler ve şu an, ancak kendilerine sonsuz büyüklükte gibi gelen gezegenin üzerinde sizin bizim gibi okula gidip, para kazanıp, akşamları evde video oyunları oynuyorlar. Dünya’dan bu gezegene gelen mikroplar ise T-REX gibi bu canlıların içerisine atlayıp bir ondan bir bundan ısırarak, bir taraftan da çoğalıp Mars’daki hayata son verebilirler.
1967’de imzalanmış olan Dış Uzay Anlaşması bu nedenle dış dünyalarda su bulunması ya da diğer muhtemel yaşam bulunması ihtimalinde oralara Dünya üzerinden götürülen yaşamı bulaştırmayı yasaklıyor. Bizce doğru da yapıyor.
Peki bu uzay aracını tamamen komple temizlemek ve Dünya organizmalarından arındırmak mümkün mü? Tabii ki mümkün. Güçlü ve iyonize bir radyasyon ve ısı ile bu uzay aracı komple temizlenebilir. Ancak bu güçte radyasyon ve ısı aynı şekilde uzay aracının elektronik devrelerini de imha ediyor.
Çözüm olarak bilim adamları, 3 boyutlu yazıcılarla, uzayda imal edecekleri yeni araçlarla keşfe giderek bu sorunu gidermeyi düşünüyorlar.
Bu nedenle uzayda sıvı şekilde su bulsak bile içerisine girip yürümek yada yüzmemiz biraz zaman alacak.