Menu

Uzayı gözlemlemek için 3.2 gigapiksellik kamera yapılıyor.

1527_fig1
Amerikan Enerji bakanlığı geçtiğimiz hafta sessiz sedasız Dünyanın en güçlü kamerasını geliştirmek için yeşil ışık yaktı. Tasarlanan kamera 3.2 gigapiksel yani 3200 megapiksel çözünürlüğünde resimler çekecek.
sketch-full2
2022’de çalışmaya başlayınca LSST adı verilen bu kamera Şili’nin Cerro Pachon dağlarından gökyüzünün resmini çekmeye başlayacak ve insanoğlunun günümüze kadar çektiği en detaylı görüntüleri alacak. 10 yıl boyunca LSST’nin milyarlarca evrensel nesnenin resmini çekerek evrenin daha önce hiç olmayan yüksek çözünürlüklü bir haritasını çıkarması düşünülüyor.

LSST galaksilerin oluşumunu, zararlı göktaşlarını ve dünyaya yakın geçen diğer objeleri ve patlayan yıldızları tespit etmede kullanılacak.
slac_1024
Üzerinde birçok farklı filtre bulunacak olan kamera ışığın değişik dalga boylarını süzecek ve ultraviyole ışıktan infrared dalga boylarına kadar görüntü alabilecek. Bilim adamları bu kamera ile karanlık madde ve karanlık enerjiyi tespit edebileceklerini ümit etmekteler. Bildiğiniz gibi bilinen evrenin yüzde 95’ini oluşturan ve sadece kütle çekimi kanunu ile matematiksel olarak varlığı tespit edilen karanlık enerji ve karanlık madde bildiğimiz hiçbir ölçüm ya da tespitle algılanamıyor.

LSST kamerasıyla çekilen resimler o kadar yüksek çözünürlüklü olacak ki bir tanesini görüntülemek için 1500 tane HD televizyon gerekiyor. Kamera bir araba büyüklüğünde olup 2.7 ton ağırlığında olacak.

Kameranın çektiği resimleri saklamak ise ayrı bir problem. Bu çekilen yüksek çözünürlüklü resimlerin veri büyüklüğü yılda 6 milyon gigabyte olacak. Bu nedenle devasa bir veri merkezi de kurulması planlanıyor.

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *