Ohio Devlet Üniversitesindeki bilim adamları bir tabakta bir insan beynini, cilt hücrelerinden oluşturmayı başardılar. Bu beyin 5 aylık bir fetüsün olgunluğuna sahip.
Bu beyin organımsısı yetişkin insan cilt hücrelerinden dönüştürülmüş ve şu ana kadar oluşturulabilen en tam beyin modeli Ohio Devlet Üniversitesi’nde biyolojik kimya profösörü olan Rene Anand’a göre.
Laboratuvarda üretilen beyin bir kalem silgisi büyüklüğünde, ve bebek beyninde bulunan gen ve yapıların yüzde 99’unu içerisinde barındırıyor. Böyle bir sistem hem etik hem de hızlı bir şekilde ilaç testlerini yapmamızı sağlayabilir, merkezi sinir sistemi hastalıklarını genetik ileri araştırmalar ile daha iyi anlamamızı ve tedavi etmemizi sağlıyabilir.
“Sadece gelişen bir beyne benzemiyor, farklı hücre tipleri ile gerçek bir beyin gibi davranıyor” diye devam etti Anand. “Uzun yıllar boyunca korkunç acı ve ızdıraba neden olan karmaşık beyin hastalıklarını ve problemlerini çözmek için çabaladık. Bu beyin modelinin gücü şu ki ilk defa fareler dışında bir canlı dokuda yeni ilaçları ve yöntemleri deneyebileceğiz.”
Anand laboratuvarda yetiştirdiği beynini 18 Ağustos’da Lauderdale Florida’daki 2015 askeri sağlık sistemi araştırma sempozyumunda açıkladı.
Bu modelde eksik olan şey ise damar sistemi. Olan şeyler omurilik, beynin bütün büyük bölgeleri, farklı tipteki hücreleri, sinyalleme devresi ve hatta retina bile mevcut.
Örnek olarak otizme neden olan 600 gen olduğu tahmin ediliyor. Matematiksel modellemeler ve istatistiksel yöntemlerse hangi genin bu hastalığa neden olduğunu bulmada yetersiz kalıyor. Deneysel bir sisteme, üzerinde test yapabileceğiniz bir insan beynine ihtiyacınız var.
Yetişkin insan hücrelerini pluripotent hücrelere – tam olgunlaşmamış kök hücresi ki herhangi bir dokuya dönüşebilir – çevirmek bilimin oldukça hızlı gelişen bir alanı. Tekniği bulan bilim adamı olan Shinya Yamanaka 2012 yılında Nobel ödülü almıştı.
“Bir hücre eğer pluripotent durumda ise eğer o organa dönüşmesini desteklemek için ne yapacağınızı biliyorsanız herhangi bir organa dönüşebilir.”
Anand’ın yöntemi gizli ve Üniversite içerisinde yayınlanmış.
Söylediğine göre tekniği ile pluripotent hücreleri ayırdedebilmiş ve beyin dokusu ve merkezi sinir sistemi ve diğer bölgeleri olmak üzre bu hücreleri sınıflandırabilmiş.
Bu geliştirilen beynin 5 haftalık fetüsün beyin seviyesine ulaşması 15 hafta sürmüş.