Sivrisinekler sizi nasıl bulur?
Hiç merak ettiniz mi? Neden bu sivrisinekler Dünya üzerinde bu kadar yer dururken sizi bulup siz uyurken kulağınızın orta tam önünden formula 1 arabaları gibi geçiş yapıyorlar? Bilim adamlarının sivrisineklerin insanları nasıl bulabildiği konusunda yeni bir fikri var.
17 Temmuz’da Günümüzdeki Biyoloji dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre böcekler, koku, görsel bilgiler ve vücut sıcaklığını içeren çoklu-his stratejisi uygulayarak avlarına yaklaşıyorlar.
Anlaşılan o ki 10 metre ile 50 metre arasında sivrisinekler insanın verdiği nefesteki karbondioksidi tespit ediyor. CO2 olarak da bilinen bu gaz ilk tespit ettikleri şey.
5 metre ile 15 metre arasında hedeflerini görebiliyorlar ve 1 metre mesafeye indiklerinde ise vücut ısılarını algılamaya başlıyorlar.
Bu duygularının nasıl çalıştığını anlamak için bilim adamları kapalı bir rüzgar tünelinde sivrisinekleri serbest bıraktılar ve görsel ipucu olarak sadece yerde bir adet siyah nokta vardı.
Daha sonra bilim adamları farketti ki havaya karbondioksit verildiğinde böcekler yerdeki siyah noktayla aniden ilgilenmeye başlıyorlar, fakat normal koşullarda siyah noktayla hiç ilgilenmiyorlardı. Yani bir anda gözlerini dört açmaya çalışıyorlar ve karbondioksitin işaret ettiği avı çevredeki yüksek kontrastlı objeleri inceleyerek bulmaya çalışıyorlar.
Araştırmacılardan birinin açıkladığına göre, “Sinekler görsel ipucuna ancak yakında bir av olduğuna dair bir koku aldıktan sonra dikkat etmeye başlıyorlar.”
Başka bir testte ise karbondioksit vermeden sıcaklıkla sivrisineklerin davranışlarının nasıl değiştiğine bakıldı. Farkedildi ki ısı kaynağını karbondioksit olsun olmasın keşfedebiliyorlar. Ancak bunu yapabilmeleri için 1 metre mesafeye inmiş olmaları gerekiyor.