Avrupa’nın tarihinden: İnsanat bahçeleri (hayvanat bahçesi gibi ancak kafeste insan olanı), çok eski değil 1958 yılında bile
İnsanat bahçeleri (hayvanat bahçesi gibi ancak insanların olduğu) 1950’ye kadar Avrupa’nın en utanç verici sırlarından biridir. Ve resimler gerçekten acıklı.
Bundan çok uzun bir zaman önce değil, Fransa, Belçika ve diğer ülkelerden insanlar gelerek kafeslere kapatılmış insanları ziyaret edebiliyordu. Büyük kalabalıkların önünde ve yerel hayvanat bahçelerindeki hayvanlar ile birlikte.
Yüzlerce bin insan bu azınlıkları sanki onlar birer hayvanmışçasına seyredebilmek için ziyaret ettiler. İnsanat bahçeleri büyük bir ilgi merkeziydi. 1889’da Paris’deki Dünya Fuarındakini 18 milyon insan ziyaret etti. 400 Aborigin ve Afrikalı yarı çıplak şekilde kafeslere kapatılıp büyük kalabalıkların önüne çıkarıldılar.
1800’lerin sonları ve 1900’ların başlarında insanat bahçeleri Avrupa’da çok popülerdi. Kuzey Amerika daha sonradan benzer bir şekilde bu kervana katıldı.
1900’ların başlarında Bronx hayvanat bahçesi Ota Benga adındaki Kongo’lu bir bayanı sergiliyordu. Benga diğer hayvanlarla kafese atılmıştı, ve maymunları taşımaya ve orangutanlarla güreşmeye zorlanıyordu. Hayvanlarla birlikte olmadığı zamanlarda ise sepet örüp ok ve yayla sağa sola atış yapıyordu.
O zamanlar hayvanat bahçesinde çalışan siyahi çalışanlar arasında da büyük bir karşıdurma oluşmuştu Benga’ya nasıl davranılması gerektiğine dair. New York Times o zamanlar yazdığına göre, aralarından birkaçı bir insanın maymunlarla birlikte kafese konulmasına yüksek sesle karşı çıkmıştı.
1900’lerde insanlar büyük bir şiddetle karşı çıkmamalarına rağmen bu tarz aklı başında insanların yaptığı korkunç ırkçılık halkı büyük bir hayrete düşürdü. Londra’da siyah renkli insanları zincire vurmuş olan benzer bir şov insanların ırkçılık karşıtı protestoları yüzünden kapanmak zorunda kaldı.
İkinci Dünya savaşından sonra Avrupa’da insanat bahçeleri kavramı yokoldu. Adolf Hitler bunu yasaklayan insanlardan biriydi. En son insanat bahçesi 1958 yılında Belçika
Maalesef insanat bahçeleri Dünya’nın kusurlu geçmişinin rahatsızlık verici ırkçılık öykülerindendir. Irkçılık 1800’lerden beri çok yol kat etse de bugün hala yaşanmaktadır. Geçmişin bu çılgınca olayları korkutucu, ancak unutulmamalı. Acı çekenleri hatırlıyarak, ırkçılığın bu örneklerini vurgulamak gelecek nesillerde benzer olaylar yaşanmaması için gereklidir.